Decidenţii politici au ascultat propunerile legislative ale tinerilor în cadrul Congresului Studenţilor din România!
Sub egida Congresului Studenţilor din România, aflat la a XIV-a ediţie, peste 700 de studenţi, alături de decidenţi politici precum: Sorin Mihai Cîmpeanu – Ministrul Educaţiei, Sebastian-Ioan BURDUJA – Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Anca Dragu – senator şi fost Preşedinte al Senatului, alături de alţi senatori şi deputaţi, cât şi actori ai sferei civile sau private, s-au reunit în Parlamentul României pentru a dezbate împreună tema Exodului de Inteligenţă, o problemă ce se menţine pregnantă pentru ţara noastră, fiind un fenomen în continuă creştere. România ocupă locul 2 în clasamentele internaţionale la numărul de persoane ce au emigrat către alte ţări cu intenţia de a-şi continua parcursul vieţii sub alte sisteme sociale. Această problemă a început odată cu anii â90 când, odată cu dreptul de a călători liber, românii au simţit atracţia unor standarde de viaţă superioară în ţările vestice. Într-un timp foarte scurt, emigraţia a devenit un fenomen de masă în România. În prezent se resimte impactul masiv al migraţiei în toate domeniile pilon ale ţării, iar segmentul cu cea mai mare pondere este reprezentat de tineri.
În cadrul Congresului, dezbaterile au atins problema migrării tineretului din ţară din cauza lipsei de condiţii, a oportunităţilor scăzute de angajare în România, dar de asemenea, s-a adus în discuţie dezvoltarea actuală la care au ajuns oportunităţile de mobilitate studenţeşti, de voluntariat şi de dezvoltare intrapersonală, de actori precum Nicoleta Popa şi Răzvan Vadu.
Studenţii s-au unit sub 5 grupuri de lucru: Economic, Egalitate de Şanse-Social, Academic-Educaţional, Digitalizare şi Dezvoltare Regională şi Mediu, unde cu toţii au căutat, împreună, propuneri şi obiective pentru încetarea fenomenului ce s-a stabilit a fi tema centrală a Congresului.
Dintre propunerile propuse decidenţilor politici, menţionăm dintre acestea propuneri care vizează:
– Acordarea de deduceri fiscale pentru tinerii atât angajaţi, dar şi antreprenori;
– Reglementarea practicii universitare ca formă de muncă remunerată;
– Îndepărtarea inegalităţilor dintre genuri la salarii;
– O reprezentare echitabilă a genurilor în funcţiile decizionale;
– Măsuri de reducere a discriminării pe bază de etnie sau origine;
– Implementarea internetului rapid în Universităţi şi a infrastructurii digitale performante;
– Creşterea digitalizării în Bibliotecile Universitare din România.
Reprezentanţii autorităţilor publice au oferit promisiunea că vor sprijini aceste demersuri ale studenţilor de a stopa fenomenul de migrare a tinerilor, prin crearea de noi facilităţi pentru studenţi şi, bineînţeles, implementarea propunerilor venite din partea Uniunii Studenţilor din România, în cadrul CSR.
Ediţia a XIV-a a Congresului Studenţilor din România a reprezentat o veritabilă demonstraţie de forţă a mediului studenţesc. În prezenţa unor înalţi demnitari vocea studenţilor a fost unită şi puternică. Rezoluţia propusă de Uniunea Studenţilor din România conţine soluţii fezabile pentru ameliorarea exodul de inteligenţă prin dezvoltare economică şi digitală, dar şi prin sporirea competitivităţii ofertei educaţionale a universităţilor. Propunerile legate de mediu şi combaterea discriminării reprezintă oportunităţi reale, ce pot fi aplicate fără un impact bugetar şi care pot influenţa devisiv percepţia tinerilor asupra traiului în România. USR va continua demersurile de a propune soluţii şi strategii reale pentru dezvoltarea mediului educaţional, şi implicit a României. Însă, în lipsa finanţării orice politică de dezvoltare va eşua. Alocarea a 6% din PIB pentru educaţie pentru anul 2023 devine imperativă pentru recuperarea decalajului faţă de universităţile vestice şi atragerea studenţilor în centrele universitare.”
– Alex Alexandrescu-Ozunu, Primvicepreşedinte USR şi Coordonator al Congresului Studenţilor din România
”Congresul Studenţilor din România oferă şansa tinerilor de a identifica probleme cu care aceştia se confruntă, astfel, aceştia pot găsi soluţii în calitate de beneficiari direcţi ai sistemului care îi afectează. O experienţă unică este oferită prin acest proiect de tradiţie, care, practic, doreşte să aducă studenţii în ipostaza de a fi decidenţi şi promotori de politici publice, putând astfel să se dezvolte atât ei ca participanţi ai Congresului, dar ulterior, să dezvolte oportunităţi pentru toţi beneficiarii proiectelor propuse în cadrul acestuia.” – Alexandru Rădulescu, participant la Congresul Studenţilor din România şi Coordonator al Biroului de Presă
BIROUL DE PRESĂ AL UNIUNII STUDENŢILOR DIN ROMÂNIA
Uniunea Studenţilor din România este una dintre cele mai mari federaţii studenţeşti, reunind 102 organizaţii membre în peste 30 de universităţi. Scopul statutar este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenţilor, în raport cu actorii relevanţi la nivel naţional, în special cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Parlamentul, Guvernul, Preşedinţia României, precum şi Municipalităţi şi Universităţi.
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]