„Din zestrea Maramureşului”, la Muzeul Goleşti

„Din zestrea Maramureşului”, la Muzeul Goleşti

„Din zestrea Maramureşului”, la Muzeul Goleşti

De astăzi, poate fi vizitată, la secţia de Etnografie a Muzeului Goleşti, expoziţia „Din zestrea Maramureşului”.

Expoziţia, care poate fi văzută şi la Muzeul Ţăranului Român şi care a fost prezentă şi la Muzeul Olteniei, a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş şi Muzeul Goleşti.

La evenimentul de deschidere au fost prezenţi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Dumitru Bughiu, directorul Direcţiei Cultură, Turism şi Tineret din cadrul CJ Argeş, Roxana Stoenescu, managerul Centrul Judeţean de Cultură şi Arte Argeş, Elena Iagăr, dar şi de partenerii din Maramureş: managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Monica Mare şi artişti populari din zonă. De altfel, delegaţia din Maramureş a fost prezentă şi duminică la Parada Portului Tradiţional de la Mioveni.

„Eu aş vrea să subliniez rolul de ambasador al Maramureşului al acestei expoziţii itinerante, care a fost la Muzeul Ţăranului Român, dar şi la Muzeul Olteniei. Nu pot să nu remarc frumuseţea pieselor de Maramureş. Cât de elegant este costumul femeiesc. Avem şi un interior ţărănesc din Maramureş. Vă invit cu această ocazie să revedeţi şi gospodăria din Maramureş din cadrul muzeului nostru”- Iustin Dejanu, manager Muzeul Goleşti.

„Avem în mijlocul nostru o zestre cât se poate de importantă. Maramureşul a fost şi va rămâne chiar un brand de ţară, atât prin aspectele care ţin de tradiţii, gastronomie, cât şi prin port. Este inspirată perioada în care se organizează această activitate, ţinând cont că în weekend, la Mioveni, s-a desfăşurat o paradă, aş spune eu una de reper la nivel naţional, de port tradiţional. Ţin să vă urez bun venit în Argeş şi cred că ospitalitatea argeşeană vă va face să vă simţiţi ca acasă”- Adrian Dumitru Bughiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

„Mă bucur să fim prezenţi şi vă felicităm pentru ceea ce aveţi aici, inclusiv prin faptul că păstraţi un crâmpei din Maramureş prin această gospodărie. Ştiu ce înseamnă să întreţii astfel de obiecte, ştiu că aici sunt peste 200, noi suntem un muzeu ceva mai mic, cu aproximativ 100 de obiecte de arhitectură tradiţională, dar avem şi clădirea pavilionară. Ne străduim să fim păstrători ai tezaurului maramureşean pe care l-am moştenit. Vreau să felicit Consiliul Judeţean Argeş pentru sprijinul pe care vi-l acordă. Patrimoniul, fără investiţii, nu are cum să fie păstrat şi valorificat. Am văzut investiţiile Consiliului Judeţean în laborator, în modul cum arată muzeul, partea de muzeu în aer liber, construcţiile sunt bine îngrijite, aceste lucruri sunt posibile doar cu sprijinul Consiliului Judeţean”- Monica Mare, manager Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.

„Am gândit această expoziţie ca un periplu în universul ţăranului maramureşean prin care vizitatorii să vadă cam ce făcea ţăranca în satele noastre din Maramureş şi să îi inspire pe oameni să vină să ne viziteze. Este foarte important să valorificăm şi creaţiile artiştilor populari, pentru că încă îi mai avem.
Acesta este universul ţăranului român, în acest caz al ţăranului din Maramureş, mereu aplecat asupra timpului pe care îl trăieşte, pentru că etnografia nu înseamnă încremenire în timp, ci evoluţie, păstrând însă esenţa simbolurilor, a trăirilor, a mitologiei şi esenţa lucrurilor”- Anamaria Nagy, curatorul expoziţiei. Expoziţia îşi primeşte oaspeţii până în august, la secţia de Etnografie a Muzeului Goleşti.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.