EDUCAŢIE PENTRU NEDISCRIMINARE – ÎN CENTRUL ATENŢIEI ÎN PRIMA ZI A SĂPTĂMÂNII PREVENIRII CRIMINALITĂŢII ÎN JUDEŢUL MUREŞ
Duminică, 22 mai a.c., s-a lansat la nivel naţional SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII, o manifestare deja devenită tradiţie. În judeţul Mureş, ediţia din acest an a fost deschisă duminică, la Sighişoara, cu un eveniment axat pe respect reciproc şi siguranţă în traficul rutier.
Astăzi, 23 mai a.c., tematica zilei este PREVENIREA DISCRIMINĂRII – un bun prilej de discuţii despre consecinţele pe care acest comportament le are. Din păcate, foarte des judecăm, etichetăm, după tot felul de criterii, iar copiii, văzând astfel de comportamente, preiau acest model la rândul lor comportându-se astfel cu alţi copii.
Aspectul fizic, faptul că poartă ochelari de vedere sau aparat dentar, vestimentaţia, ori faptul că unii părinţi sunt divorţaţi, vacanţele scumpe, culoarea pielii şi lista poate mult continua, sunt unele dintre lucrurile cele mai des întâlnite printre discriminările dintre copii. Cu toţii avem DREPTURI EGALE, iar discriminarea generează suferinţă, deseori transpusă în agresivitate!
Singura noastră „carte de vizită”, să spunem, trebuie să fie legată de comportamentul, caracterul nostru, al fiecăruia, ca individ, nu al unui grup din care facem parte uneori independent de voinţa noastră. În plus, egalitatea în drepturi, în tratament, în acces la servicii, nu trebuie să fie doar prevăzută în lege (mai multe informaţii puteţi vedea pe www.antidiscriminare.ro), ci un fel de a fi firesc în orice societate.
Aşadar, astăzi vă invităm să ne reamintim lecţia omeniei, a acceptării celui de lângă noi, a unităţii în diversitate. Şi pentru că educaţia şi formarea copiilor joacă un rol esenţial în consolidarea acestor valori, vom fi alături de copii şi tineri.
La Grădiniţa PP 12 din Târgu Mureş, în Proiectul „Copil ca tine sunt şi eu”, vor fi ateliere de lucru în mai multe grupe, astfel că aproximativ 200 de copii vor participa astăzi la un „exerciţiu” despre empatie şi solidaritate.
De asemenea, sub sloganul „Discriminarea distruge suflete!”, în Cetatea Medievală astăzi are loc o întâlnire aparte cu elevi ai Liceului de Artă, care au exprimat în felul caracteristic impactul discriminării, în lucrări ce vor fi premiate, după ce în prealabil se va discuta pe marginea unui material video pe subiectul zilei. Lucrările se vor reuni şi într-o galerie online (pagina de facebook „Siguranţa Mureşenilor”), pentru a putea fi admirate de cât mai multe persoane.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii invită comunitatea mureşeană la implicare, inclusiv prin diseminarea recomandărilor din fiecare zi!
Prevenirea criminalităţii trebuie să devină o preocupare a fiecărui cetăţean. Aceasta este o necesitate, întrucât criminalitatea afectează viaţa tuturor. Este simplu să vorbeşti despre prevenirea criminalităţii, însă aplicarea devine dificilă deoarece tendinţa obişnuită a omului este aceea de a amâna şi neglija conştientizarea problemelor de siguranţă. Modul de a gândi „Mie nu mi se va întâmpla una ca asta!”, este încă foarte des întâlnit.
Pentru a atrage atenţia oamenilor asupra riscurilor care ne pândesc la tot pasul în viaţa de zi cu zi, se derulează activităţile de informare, în scopul prevenirii criminalităţii. O manifestare aparte la nivel naţional, de peste 15 ani, este SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII, ce urmăreşte sublinierea importanţei componentei preventive a activităţii Poliţiei şi totodată a parteneriatului cu alte autorităţi/instituţii/ONG-uri/mass media, dar, mai ales, cu cetăţenii.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]