Electro-sezătoarea: Zeci de pasionaţi de autoturisme electrice se întâlnesc la Ciugud, Alba Iulia şi Păuca
Zeci de proprietari de autoturisme electrice din întreaga ţară se întâlnesc, sâmbătă, 14 mai 2022, într-un eveniment naţional de promovare a transportului ecologic. Programul va cuprinde două „electro-sezători rurale” la Ciugud (judeţul Alba) şi Păuca (judeţul Sibiu), precum şi o caravană pe traseul Ciugud – Păuca – Alba Iulia. Punctul final al întâlnirii va fi „electro-şezătoarea urbană” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, unde maşinile vor rămâne pentru o întâlnire cu albaiulienii care sunt pasionaţi de autoturisme electrice.
Evenimentul va începe, în jurul orei 10:00, cu o cafea servită în parcarea Primăriei Comunei Ciugud, unde există două staţii verzi de încărcare pentru autoturismele electrice. Participanţii, care s-au anunţat din întreaga ţară, vor schimba impresii despre maşinile electrice pe care le conduc şi vor vizita comună, cu oprire şi la Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România.
Caravana va porni apoi pe traseul Ciugud – Teleac – Hăpria – Păuca (în judeţul Sibiu), o distanţă de aproximativ 40 de kilometri. În comună Păuca, participanţii vor avea o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale, vor vizita Şcoala Gimnazială, o scoală „smart” care a fost construită recent, precum şi Biserica Evanghelică Păuca, monument istoric din secolul XIII. La Păuca, gazdele vor invita participanţii la un prânz cu mâncăruri tradiţionale din zonă.
În jurul orei 17:00 întreaga caravană se va întoarce pentru o „electro-şezătoare urbană” în Cetatea Vauban din Alba Iulia. Maşinile electrice vor fi parcate în Piaţa Cetăţii pentru a putea fi admirate de turişti şi localnici, iar proprietarii lor vor oferi detalii tehnice sau alte informaţii celor interesaţi de electromobilitate.
Comunele Ciugud şi Păuca promovează transportul ecologic, iar ambele administraţii locale au staţii de încărcare verzi pentru autoturismele electrice.
Astfel, în parcarea celor două primării există un complex de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică pentru alimentarea sediilor administrative dar şi a celor două staţii de încărcare, montate de fiecare localitate. Fiecare primărie foloseşte câte un autoturism eco, respectiv un autoturism electric la Ciugud şi un autoturism hibrid la Păuca. Ciugudul are şi a treia staţie verde de încărcare în satul Hăpria, la Centrul de Informare Turistică.
La rândul său, municipiul Alba Iulia susţine transportul ecologic prin mai multe proiecte de mobilitate. Astfel, printr-un proiect cu fonduri europene a achiziţionat 13 autobuze electrice cu 13 staţii de încărcare lente şi patru rapide. În perioada următoare, Alba Iulia va depune pe PNRR un alt proiect pentru achiziţionarea a 21 de autobuze electrice şi a unui microbuz, cu staţiile aferente de încărcare lentă sau rapidă. Pentru autoturisme electrice, municipalitatea a amplasat 3 staţii de încărcare şi urmează a amplasa în acest an alte 16 în diferite zone ale oraşului.
De asemenea, pentru 2023, Alba Iulia are în plan să monteze cel puţin 45 de staţii de încărcare lente sau rapide pentru autoturisme.
Electro-şezătoarele sunt organizate de administraţiile locale din Ciugud, Alba Iulia şi Păuca, în parteneriat cu Grupul Electromobilitate, care reuneşte zeci de proprietari de maşini electrice. Electromobilitate înseamnă un proiect de promovare a maşinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acţiuni, dar şi prin articole despre modul de funcţionare şi fiabilitatea acestora.
Iniţiativa a fost demarată în 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice, iar în această perioadă pe www.electromobilitate.com au fost publicate peste 1700 articole, semnate de 59 autori, majoritatea proprietari de automobile electrice.
Grupul a monitorizat în aceşti ani maşini care au străbătut aproape 1,2 milioane de kilometri.
În prezent, în România sunt înmatriculate peste 16.000 de maşini electrice.
Programul evenimentului:
10:30 – 11:00- Electro-şezătoarea la Ciugud
„De vorbă la o cafea cu pasionaţii de autoturisme electrice” – parcarea Primăriei Ciugud
Întâlnire şi discuţii cu reprezentanţii Primăriei Ciugud
Discuţii şi schimb de impresii cu pasionaţii locali de autoturisme electrice
11:00 – 12:30 – Vizită în comună Ciugud
Vizitarea Şcolii Gimnaziale Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România
Prezentarea proiectelor de mediu /mobilitate ale Primăriei Ciugud
Vizitarea resortului Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România
12:30 – 14:00 plecare în caravană spre comuna Păuca (durată traseu aproximativ o oră)
Oprire Hăpria – Centrul de Informare Turistică – staţia de încărcare
14:00 – sosirea la Primăria Comunei Păuca (parcarea are şi staţii de încărcare) Electro-şezătoarea de la Păuca- întâlnirea rurală a pasionaţilor de autoturisme electrice
Servirea unui prânz tradiţional cu bucate ţărăneşti şi plăcinte
Discuţii cu reprezentanţii Primăriei Păuca despre planurile de susţinere a electromobilităţii
Discuţii şi schimb de impresii cu pasionaţii locali de autoturisme electrice
Vizitarea Şcolii Smart de la Păuca şi a Bisericii Evanghelice (clădire monument istoric)
16:30 – 17:30 – Caravana de întoarcere Păuca – Ciugud – Alba Iulia
18:00 – Electro-sezătoarea urbană – întâlnire în Cetatea din Alba Iulia (Piaţa Cetăţii)
Discuţii cu reprezentanţii administraţiei locale despre planurile de mobilitate ale Municipiului Alba Iulia, cu accent pe susţinerea electromobilităţii
Discuţii şi schimb de impresii cu pasionaţii locali de autoturisme electrice
Fotografii şi vizitarea cetăţii
19:00 – program liber şi participare la evenimentele organizate în Alba Iulia cu ocazia „Nopţii Muzeelor – noaptea în care istoria prinde viaţă”
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]