Episcopii catolici din România, reuniţi sub semnul rugăciunii pentru pace

Episcopii catolici din România, reuniţi sub semnul rugăciunii pentru pace

Episcopii catolici din România, reuniţi sub semnul rugăciunii pentru pace

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România s-au reunit la Timişoara în perioada 5-7 mai 2022, pentru sesiunea plenară a Conferinţei Episcopilor din România (CER), condusă de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Preşedintele CER.

La deschiderea lucrărilor au participat ÎPS Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul ortodox al Banatului, şi PS Laszlo Nemet SVD, Episcop al Diecezei de Zrenjanin (Becicherecu Mare) din Serbia.

Pe ordinea de zi s-au regăsit probleme din societatea românească şi aspecte ale contextului internaţional. Asociindu-se apelului Papei Francisc pentru pacea din Ucraina, episcopii catolici din România au analizat, au apreciat şi au încurajat activităţile pe care le desfăşoară asociaţiile Caritas catolice diecezane şi celelalte instituţii catolice de ajutor în susţinerea refugiaţilor din calea războiului. O mărturie importantă a fost, în acest sens, cea a PS Anton Coşa de la Chişinău. Rugăciunea pentru pace a fost înălţată împreună cu credincioşii catolici de diferite naţionalităţi la Sanctuarul Maria – Radna, loc de pelerinaj de referinţă pentru catolicii din regiunea Banatului. Celebrarea Sfintei Liturghii în rit oriental a fost de asemenea sub semnul păcii, în Parohia greco-catolică „Sfânta Maria, Regina Păcii” din Timişoara.

În centrul discuţiilor CER s-a aflat Sinodul Episcopilor cu tema sinodalităţii. Pe 17 octombrie 2021 a început prima etapă a parcursului sinodal: ascultarea şi consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în august 2022. Pornind de la documentele pregătitoare ale Sinodului şi de la precizările ulterioare, episcopii au discutat despre modalităţile prin care au implementat acest parcurs în diecezele şi eparhiile din România şi au stabilit calendarul etapei următoare.

Un punct important în discuţii a fost evoluţia legislaţiei în domeniul învăţământului şi pregătirea manualelor necesare pentru orele de religie şi la cateheză. Chestiuni legate de Casa de Pensii şi Asigurări Sociale a Bisericii Romano-Catolice şi de viaţa liturgică şi pastorală au fost pe masa de lucru a episcopilor romano-catolici. Pe lângă informările din eparhii şi dieceze a fost şi cea a Pr. Eugen Blaj, Directorul Naţional al Operelor Misionare Pontificale din România.

Conform statutului, preşedinţia CER este preluată de Eminenţa Sa, Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar episcopii membri l-au ales ca vicepreşedinte pe Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, pentru un mandat de 3 ani. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu permanent, format din Card. Lucian Mureşan – Preşedinte CER, ÎPS Aurel Percă – Vicepreşedinte CER, PS Laszlo Bocskei – Episcop romano-catolic de Oradea şi PS Claudiu Pop – Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Oradea în intervalul 20-22 septembrie 2022, fiind găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Oradea. Conferinţa Episcopilor din România se întruneşte de două ori pe an şi îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar General


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.