Evenimente şi activităţi din ziua din 9 mai 2022

Evenimente şi activităţi din ziua din 9 mai 2022

Evenimente şi activităţi din ziua din 9 mai 2022

„În siguranţă la volan, stop accidentelor!”

În ziua de 9 mai a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Probaţiune Buzău şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău au organizat şi desfăşurat Sesiunea nr. 3 din cadrul programului de prevenţie destinat persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice „În siguranţă la volan, stop accidentelor!”, cu scopul reintegrării persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi faţă de care instanţa a dispus, fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

Principalul beneficiu al implementării programului este acela de reducere a riscului de victimizare a populaţiei şi de creştere a gradului de conştientizare a grupului ţintă cu privire la pericolele la care se expun, atât ei cât şi ceilalţi participanţi la trafic, în situaţia în care nu respectă normele legale, în scopul adoptării de către aceştia a unei conduite responsabile în societate, în mod special atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unei sesiuni informative având ca temă „Procesul decizional la volan şi perspectiva victimei”, cu scopul oferirii de informaţii referitoare la efectele consumului de alcool / droguri / substanţe psihoactive la volan, identificarea etapelor procesului decizional în trafic şi conştientizarea modului în care consumul de substanţe modifică procesele psihice, autocontrolul, comportamentul violent şi reacţiile motrice. De asemenea s-a pus accentual şi pe conştientizarea perspectivei victimei, realizarea de exerciţii de solidaritate umană în sprijinul victimelor accidentelor rutiere.

La activitate au participat 18 persoane aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune, beneficiar direcţi ai Programului de prevenţie „În siguranţă la volan, stop accidentelor!”.

* * *

Poliţiştii buzoienii în dialog cu elevii despre prevenirea delincvenţei juvenile

În data de 9 mai a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară au desfăşurat activităţi pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Partenerii de dialog ai poliţiştilor au fost elevii claselor a IX-a şi a XI-a din cadrul Colegiului Economic Buzău, având ca scop reducerea riscului infracţional şi de victimizare.

Elevilor le-au fost prezentate elemente ale răspunderii penale şi factorii de risc ce-i pot duce în zona de victimizare prin fapte antisociale, formele violenţei, ale bullyingului şi cyberbullyingului.

De asemenea, s-au purtat discuţii ce au vizat respectarea normelor de convieţuire socială, a comportamentului în comunitate şi în incinta unităţii de învăţământ şi le-au fost prezentate consecinţele adoptării anumitor comportamente, elemente ale răspunderii penale, formele traficului de persoane, ale violenţei, bullyingului şi cyberbullyingului.

* * *

Accident de circulaţie

În data de 9 mai a.c., în jurul orei 09.00, poliţiştii buzoieni au fost sesizaţi de producerea unui accident de circulaţie pe DN2E85, în localitatea Vadu Paşii.

Din primele cercetări a reieşit că în timp ce conducea un autoturism pe direcţia Buzău către Râmnicu Sărat, o şoferiţă de 40 de ani, din Vadu Paşii, a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus pe aceeaşi direcţie de mers, de către un bărbat în vâsrtă de 48 de ani, din Poşta Câlnău.

Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătorilor auto care au fost preluaţi de ambulanţă şi transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.

În cauză a fost întocmit dosar penal iar poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

* * *

Abateri în trafic / Poliţiştii au aplicat peste 170 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice

În ultimele 24 de ore, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, ca urmare a neregulilor constatate fiind aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 52.000 de lei.

Pentru că nu au respectat regimul legal de viteză, 43 de conducători auto au fost sancţionaţi de poliţişti, iar 4 dintre ei au predat permisele pentru 90 de zile.

Cea mai mare viteză – 151 km/h a fost înregistrată de aparatul radar în cazul unui bărbat de 50 de ani, din Bucureşti, depistat la volanul autoturismului pe DN2E85, în afara localităţii Costeşti.

Poliţiştii au mai aplicat sancţiuni contravenţionale în cazul conducătorilor auto şi pentru neutilizarea centurii de siguranţă(44), dar şi pentru alte abateri în trafic(33).

Poliţiştii au reţinut alte 8 permise de conducere pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, pentru nerpezentarea la sediul Poliţiei în 24 de ore după un accident rutier soldat doar cu pagube materiale.

Pe lângă şoferii indisciplinaţi, poliţiştii rutieri au mai sancţionat şi 26 de pietoni care şi-au pus viaţa în pericol prin modul în care au ales să traverseze.

De asemenea, poliţiştii au întocmit 3 dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere, furt în scop de folosinţă, conducerea unui autovehicul neînmatriculat, conducerea unui autovehicul având permisul de conducere suspendat.

*Mersul pe bicicletă sau pe trotinetă electrică reprezintă un mod de relaxare, dar asta nu înseamnă că trebuie luat ca pe o joacă!

Abaterile conducătorilor unor asemenea vehicule sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave.

În anul 2021, zilnic, o persoană a fost grav rănită într-un accident provocat de abaterile conducătorilor de biciclete şi, lunar, 9 persoane şi-au pierdut viaţa din acelaşi motiv.

Respectă legislaţia în vigoare! Trăieşte-ţi viaţa fericit!

*Pietonii pot trece strada doar prin locurile special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător – trecerile pentru pietoni. Iar dacă un semafor pentru pietoni este prezent, doar pe culoarea verde a acestuia .

În lipsa acestora, în localităţi, se poate traversa pe la colţul străzii, doar după ce ne-am asigurat că nu este niciun pericol pentru noi şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Drumul scurtat poate scurta viaţa.

Traversează responsabil!


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.