Expoziţii, proiecţii de film şi instalaţii video la Primăria Capitalei în Noaptea Muzeelor
Primăria Capitalei se redeschide publicului larg, în noaptea de 14 mai 2022, cu o serie de evenimente în cadrul cărora vizitatorii vor putea redescoperi istoria şi arhitectura palatului care găzduieşte Primăria, dar şi poveşti despre oraşul trecut şi prezent prin expoziţii, proiecţie de film şi instalaţie video despre Bucureşti.
După ce anul trecut, Primăria a fost deschisă pentru prima dată publicului larg cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor şi vizitată de mii de oameni, Primăria Municipiului Bucureşti reintră anul acesta în programul evenimentului care are loc pe 14 mai, în intervalul orar 18:00-24:00, cu o serie de expoziţii, instalaţii şi o proiecţie de filme, care marchează, prin evenimente tematice, momente remarcabile şi istorice ale Capitalei.
Din programul Nopţii Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte:
* Şase expoziţii – „112 Patrimoniu” – harta sesizărilor pe patrimoniu Bucureşti (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti), „Virtuţile Restituţiei – Principii de Recuperare în zone de Patrimoniu Agresate”(Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”), „Machete PUZ-uri Buzeşti şi Verona” (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti), „Elev în Epoca de Aur” (Andrei Bîrsan), „După 20 de ani” (Andrei Bîrsan) şi „Forturile Capitalei, de la ruină la resursă” (Asociaţia Turism Istoric);
* Patru instalaţii – „Glosar de termeni de arhitectură” (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti), „Azi sunt primar” (Asociaţia Turism Istoric), Uranus Conciliere” (Ideilagram) şi instalaţia video despre Bucureştiul de secol XX „Colecţia de imagini Mihai Oroveanu” (Salonul de proiecte);
* O proiecţie de filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti.
Evenimentele vor avea loc atât în interiorul clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta, precum şi în curtea interioară a Primăriei.
Programul de vizitare este de la ora 18:00 şi până ora 24:00, ultima intrare fiind la ora 23:45. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Zeppelin, Asociaţia Turism Istoric şi Salonul de proiecte.
***
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradiţional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu.
El face parte din planurile Regelui Carol I de a ridica sedii impunătoare (palate) pentru principalele instituţii ale noului stat român.
Palatul a fost construit de inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cişmigiului, numit „Maidanul lui Duca”.
În timpul ocupaţiei germane din 1916-1918, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a fost rechiziţionat şi transformat în Comandatura Generală Germană.
După Marea Unire, până în 1948, palatul este sediul Ministerului Lucrărilor Publice, dar în 1948, după ce au fost reparate urmele bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, a fost desemnat drept sediul general al Primăriei Municipiului Bucureşti.
La începutul secolului XX, Primăria îşi avea sediul în casa Hagi Moscu din centrul oraşului, care se afla pe locul unde astăzi este amplasat Teatrul Naţional şi spaţiul verde din faţa sa.
Clădirea fusese construită în 1810 de către marele vistiernic Hagi Moscu şi fusese achiziţionată de autorităţile locale de la moştenitorii săi în 1882.
Între 1895 – 1935 au fost organizate trei concursuri de proiecte pentru palatul Primăriei Bucureşti. Ba chiar a fost demolat vechiul sediu până la izbucnirea Primului Război Mondial.
Planurile de ridicare a acestui palat au fost mereu amânate şi nu s-au concretizat, dar, din 1948, Primăria Municipiului Bucureşti s-a aşezat în actualul sediu din faţă Parcului Cişmigiu.
Clădirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi renovare între anii 2011 şi 2016.
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]