NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR:

NOU LA EDITURA CARTEA COPIILOR:

„Frunza de aur” de Kirsten Hall, cu ilustraţii de Mathew Forsythe – Lumea e frumoasă şi plină de minuni. Ne oferă tot ce ne trebuie şi e loc pentru toţi. De ce nu ne e de ajuns?

Bucureşti, 24 mai 2022 – Editura Cartea Copiilor a lansat „Frunza de aur”, o carte semnată de Kirsten Hall, o scriitoare de literatură pentru copii şi agent literar care locuieşte în New York.
Cartea a fost selectată pentru The Globe and Mail’s Best 100 Books of the Year 2017.

Matthew Forsythe locuieşte în Montreal, unde ilustrează cărţi pentru copii, albume, benzi desenate şi colaborează la filme de animaţie. Pentru ilustraţiile din această carte el a câştigat în 2018 Premiul Bull-Bransom, acordat anual de către National Museum of Wildlife Art (USA) pentru a recunoaşte excelenţa în domeniul ilustraţiei de cărţi pentru copii, cu accent pe natură şi fauna sălbatică.

Undeva în pădure apare o frunză de aur. E ceva miraculos. Străluceşte şi se leagănă uşor în bătaia vântului. Până la urmă, animalele o descoperă, desigur. „Vreau să fie a mea!” e primul gând al fiecăruia. Niciunul nu ezită, niciunul nu-şi pune întrebări. Trebuie doar să pună gheara, laba, copita sau ciocul pe frunza de aur. Acum.

O pasăre se repede prima, apoi o veveriţă îi smulge frunza. Un şoarece i-o fură veveriţei, dar o căprioară i-o ia şoarecelui. Căprioara se apucă să ronţăie frunza – dacă e de aur, trebuie să aibă un gust nemaipomenit – însă apare o vulpe. Pentru că toţi vor frunza, o vrea şi ea. Dar a mai rămas ceva din minunata frunză de aur? Doar fărâme spulberate de vânt.

Vremea trece şi animalele uită de minunea care li s-a arătat. Vara se duce, toamna se duce şi ea, apoi pădurea încremeneşte din nou în iarna cea lungă. Dar vine primăvara şi totul renaşte. Va zămisli din nou pădurea o frunză de aur? Nimeni nu ştie.

Şi dacă da, de data asta ce vom face?

„Primăvara, frunzele au revenit. În scurt timp, totul s-a făcut verde. Verde-junglă, verde-dafin, verde-muşchi, verde-mentă, verde-pin, verde-avocado şi, bineînţeles, verde de sevă.

O veveriţă a ieşit din scorbură, adulmecând aerul. S-a auzit o pitulice: sfrrr, sfrrr, sfrrr! O broască a pornit în căutarea unui heleşteu bun. Şi primul clopoţel a înflorit în adâncul pădurii.

Cu atâtea noutăţi şi minunăţii, nimeni nu a observat ceva cât se poate de neobişnuit. Ceva care strălucea şi scânteia. O frunză de aur! Deodată, toţi şi-o doreau mai mult decât orice altceva pe lume. Dar cine putea ajunge primul la ea?” – (Traducere Lavinia Branişte)

Una dintre sursele de inspiraţie pentru „Frunza de aur” a fost meseria pe care bunicul autoarei a practicat-o cu dragoste şi pasiune timp de decenii: decorarea cu foiţă de aur a unor anumite elemente arhitecturale ale clădirilor publice din Statele Unite (printre care Lincoln Center, Rockeffeler Center, Carnegie Hall).
Tehnica decorării cu foiţă (sau folie) de aur este sugerată artistic în această carte, însă prin mijloace tipografice: în ilustraţii, frunza de aur este imprimată cu o cerneală specială metalică, de culoare aurie.

Cartea „Frunza de aur” are 52 de pagini, are copertă cartonată şi este recomandată copiilor între 3 şi 7 ani. Este disponibilă pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro) şi în toate reţelele mari de librării.

La toate comenzile online realizate direct pe site-ul editurii, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „Ziua în care a fugit somnul”, de Victoria Pătraşcu, cu ilustraţii de Ágnes Keszeg.

Despre editura Cartea Copiilor

Cartea Copiilor, prezentă de 15 ani în peisajul editorial din România, este una dintre cele mai iubite edituri de cărţi pentru copii. De la început, Cartea Copiilor s-a dovedit a fi o deschizătoare de drum prin iniţiativa curajoasă de a publica pentru prima dată în limba română unele dintre cele mai valoroase titluri din literatura universală pentru copii. Cartea Copiilor a oferit micilor cititori, în premieră, operele lui Richard Scarry, Astrid Lindgren, Julia Donaldson, Mauri Kunnas, Ulf Stark, Peter SĂ­s şi mulţi alţii.

Prin alegerea cu grijă a titlurilor, autorilor şi ilustratorilor, Cartea Copiilor încurajează lectura de la o vârstă fragedă şi educarea gustului literar, alături de stimularea creativităţii şi a spiritului critic, dezvoltarea capacităţii de a gândi liber şi formarea unei atitudini deschise şi tolerante.

Mai multe detalii despre cărţile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.