Parlamentul European a lansat apelul pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism în valoare de 20.000 de euro!

Parlamentul European a lansat apelul pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism în valoare de 20.000 de euro!

Parlamentul European a lansat apelul pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism în valoare de 20.000 de euro!

La fel ca în ediţia de anul trecut, din juriul internaţional vor face parte profesioniştii selectaţi de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind!

Parlamentul European a lansat oficial, de Ziua Libertăţii de Exprimare, apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism. Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat: „Mesajul Parlamentului European este clar: Europa este alături de cei care caută adevărul. Condeiul lui Daphne a fost redus la tăcere pentru că a descoperit adevărul şi nu ar trebui să permitem niciodată jurnaliştilor să devină ţinte şi victime. Prin acest premiu, Parlamentul European va continua să apere libertatea de exprimare, pluralitatea mass-mediei şi jurnalismul de calitate şi va contribui la transmiterea acestor valori generaţiilor viitoare”.

Pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Scopul este de a susţine şi sublinia importanţa jurnalismului profesionist în apărarea libertăţii şi egalităţii.

Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

Premiul şi suma aferentă de 20.000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere. În ultimii ani, Parlamentul a avertizat cu privire la încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în UE, cât şi în afara acesteia. Eurodeputaţii au denunţat atacurile asupra jurnaliştilor, în special din partea politicienilor, şi au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive. La 27 aprilie, a fost anunţată o propunere de soluţionare a litigiilor răuvoitoare împotriva jurnaliştilor şi activiştilor.

Jurnaliştii îşi pot transmite articolul sau articolele online, pe site-ul
https://daphnejournalismprize.eu/ până pe 31 iulie 2022, ora 23.59 (CEST).

Precizăm că la fel ca în ediţia trecută (amănunte aici) din partea României, din juriu vor face parte profesioniştii selectaţi de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIr MediaSind

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei maşini-capcană pe 16 octombrie 2017. Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputaţii au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bucureşti, 9 mai 2022


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.