Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 20 mai 2022, la reuniunea miniştrilor şi secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe, componenta Dezvoltare (CAE-DEV). Evenimentul a avut loc la Bruxelles, la invitaţia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, şi cu participarea comisarului european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen.
Agenda de lucru a inclus o discuţie aprofundată privind implicaţiile globale ale războiului din Ucraina asupra securităţii alimentare şi răspunsul multilateral, precum şi un schimb informal de opinii cu Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, privind modalităţile de abordare a crizei actuale de o manieră integrată, consolidarea dimensiunii colective a nexului umanitar – dezvoltare – pace şi potenţiale noi domenii de cooperare.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanţa unor măsuri coordonate pe termen scurt, mediu şi lung pentru combaterea efectelor globale ale agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei şi, din această perspectivă, a evidenţiat sprijinul acordat de România în facilitarea tranzitului şi exportului cerealelor şi al altor produse ucrainene prin Portul Constanţa, în vederea consolidării sprijinului pentru accesul bunurilor ucrainene pe piaţa globală.
În egală măsură, a exprimat preocupare faţă de perspectivele evoluţiei situaţiei insecurităţii alimentare la nivel mondial, în contextul unei creşteri semnificative a numărului persoanelor afectate de insecuritate alimentară acută în anul 2021, susţinând necesitatea unor măsuri pe termen mediu şi lung pentru sporirea rezilienţei lanţurilor globale de aprovizionare.
Oficialul MAE a pledat, de asemenea, pentru evitarea restricţiilor şi limitelor de export, subliniind importanţa unei coordonări eficiente cu statele like-minded şi partenerii UE, la nivelul organizaţiilor internaţionale de profil. Totodată, a transmis sprijinul României pentru lucrările Grupului de lucru al ONU pentru răspuns la crize globale, subliniind importanţa implementării recomandărilor acestuia.
În cadrul schimbului de opinii cu Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat eforturile Guvernului României pentru acordarea de asistenţă celor peste un milion de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţara noastră de la începutul invaziei ruse. În contextul prelungirii situaţiei de insecuritate din Ucraina, a menţionat necesitatea abordării sprijinului dintr-o perspectivă a soluţiilor pe termen mediu şi lung, vizând integrarea socială şi profesională sustenabilă, în sistemul educaţional şi pe piaţa muncii.
Oficialul român a evidenţiat şi eforturile depuse de Republica Moldova în sensul sprijinirii refugiaţilor ucraineni, subliniind provocările economice cu care se confruntă statul vecin, în contextul securitar tensionat. A argumentat necesitatea unui ajutor solid pentru Republica Moldova, care să contribuie la gestionarea situaţiei refugiaţilor şi la integrarea lor în comunitate, acolo unde este cazul, într-o logică a legăturii dintre pilonii umanitar – dezvoltare – pace.
De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat oportunitatea unei conlucrări articulate a UE şi statelor membre cu Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, în sensul dezvoltării unor programe complexe de consolidare a rezilienţei şi de dezvoltare a capacităţii locale în regiunea Sahelului, pentru crearea unor alternative la sursele de aprovizionare existente, în paralel cu integrarea refugiaţilor şi creşterea capacităţii de adaptare la schimbările climatice.
În acest context, Consiliul a adoptat Concluzii privind Parteneriatul reînnoit al UE cu statele cel mai puţin dezvoltate (LDC) şi Concluzii privind Raportul anual din 2021 privind implementarea instrumentelor pentru acţiune externă a UE din 2020.
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]