Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la sesiunea de încheiere a Conferinţei privind viitorul Europei

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la sesiunea de încheiere a Conferinţei privind viitorul Europei

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la sesiunea de încheiere a Conferinţei privind viitorul Europei

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 9 mai 2022, la sesiunea de încheiere a Conferinţei privind viitorul Europei, desfăşurată la Strasbourg. Programat la un an de la lansarea lucrărilor Conferinţei privind viitorul Europei, evenimentul a inclus intervenţii din partea Preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, Preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a reprezentanţilor panelurilor cetăţeneşti europene şi naţionale.

Sesiunea de închidere a Conferinţei a reprezentat o oportunitate de a prezenta propunerile avansate de cetăţeni în cadrul rundelor intense de dialog, precum şi rezultatele finale ale acestui exerciţiu amplu, care a constat în mii de dezbateri derulate la nivel european prin care cetăţenii, inclusiv cei din România, au prezentat propuneri în raport cu aşteptările lor de la Uniunea Europeană.

Ideile prezentate în cadrul panelurilor cetăţeneşti europene, a celor naţionale şi pe platforma multilingvă au fost incluse într-un raport final care cuprinde propuneri pentru avansarea tuturor celor nouă teme ale Conferinţei: schimbările climatice şi mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori şi drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţie, cultură, tineret şi sport.

În perioada următoare, va avea loc la nivelul fiecărei instituţii europene o etapă de analiză pe marginea recomandărilor formulate, cu respectarea competenţelor instituţiilor consacrate prin tratatele europene, conform Declaraţiei comune interinstituţionale referitoare la Conferinţa privind viitorul Europei.

De asemenea, în contextul participării la sesiunea de închidere a Conferinţei, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut o întrevedere bilaterală cu omologul german, ministrul de stat pentru Europa şi afaceri climatice Anna Luhrmann. Discuţiile s-au concentrat pe procesul de asigurare a transpunerii în practică a propunerilor şi recomandărilor incluse în raportul final al Conferinţei privind viitorul Europei. În context, secretarul de stat român a reiterat importanţa menţinerii unei abordări bazate pe rezultate concrete, care să răspundă aşteptărilor formulate de cetăţeni şi care să contribuie la consolidarea proiectului european.

Totodată, oficialul român a dat asigurări privind participarea constructivă a României la procesul de follow-up al Conferinţei, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

Informaţii suplimentare:

Raportul final al Conferinţei privind viitorul Europei este unul cuprinzător şi reflectă inclusiv idei prezentate în cele peste 200 de dezbateri organizate în România sub egida Conferinţei. Aceste dezbateri au reliefat faptul că cetăţenii români îşi doresc sisteme mai bune de sănătate, creşterea economică, crearea de locuri de muncă, răspunsuri coerente la provocările sociale generate de tranziţia verde, protecţia mediului, sisteme de educaţie mai bune în era digitalizării, creşterea rolului Uniunii în vecinătatea sa şi consolidarea relaţiei transatlantice.

Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat de o manieră constantă în acest proces şi a facilitat organizarea unui număr semnificativ de dezbateri la nivel naţional. Un raport al evenimentelor organizate cu aportul MAE a fost redactat de Institutul European din România în luna martie 2022 şi publicat pe Platforma digitală a Conferinţei privind viitorul Europei, reflectând aşteptările cetăţenilor participanţi la evenimentele IER, pe tema viitorului UE.

Raportul IER poate fi consultat aici: http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/2022/03/IER_Raport-final-COFE_RO_21-martie-2022-1.pdf.

De asemenea, reprezentanţii guvernamentali au fost activi în susţinerea propunerilor cetăţenilor români în cele două grupuri tematice din care România a ales să facă parte, Sănătatea, respectiv, Transformarea digitală, conform procedurilor agreate la debutul Conferinţei.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.