Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 23 mai 2022, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Comisia Europeană a fost reprezentată la reuniune de vicepreşedintele şi comisarul pentru relaţii interinstituţionale Maros Sefcovic, vicepreşedintele şi comisarul pentru democraţie şi demografie Dubravka Suica, vicepreşedintele şi comisarul pentru valori şi transparenţă Vera Jourova şi comisarul pentru justiţie Didier Reynders. În cadrul Consiliului, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii în perspectiva reuniunii extraordinare a Consiliului European din 30-31 mai 2022.
Totodată, membrii Consiliului Afaceri Generale au avut un prim dialog asupra proiectului de agendă adnotată a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, care va aborda situaţia din Ucraina, sub toate dimensiunile sale, situaţia economică europeană cu accent pe Recomandările Specifice de Ţară în cadrul exerciţiului Semestrului European, Conferinţa privind viitorul Europei şi relaţiile UE cu partenerii săi din Europa din perspectivă strategică.
În cadrul reuniunii CAG a avut loc şi o discuţie preliminară referitoare la implementarea propunerilor Conferinţei privind viitorul Europei, pe baza informaţiilor furnizate de Preşedinţia franceză a Consiliului, având în vedere finalizarea lucrărilor acesteia la data de 9 mai 2022, precum şi o audiere pe tema valorilor Uniunii Europene în Ungaria, propunere motivată în baza articolul 7, alineatul 1 din Tratatul UE.
În pregătirea Consiliului European extraordinar din 30-31 mai 2022, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a subliniat necesitatea de a continua eforturile de sprijin în favoarea Ucrainei pe toate palierele, cu o atenţie deosebită pentru asistenţa financiară şi economică imediată, dar şi în perspectiva procesului de reconstrucţie a ţării. În paralel, a insistat pe nevoia de a susţine în continuare Republica Moldova în gestionarea efectelor conflictului din Ucraina. Oficialul român s-a referit inclusiv la implicaţiile complexe ale conflictului din Ucraina asupra securităţii energetice şi alimentare europene şi globale şi a evidenţiat susţinerea României pentru exporturile ucrainene de cereale prin portul Constanţa şi porturile româneşti de la Dunăre. În acelaşi timp, a pledat pentru adoptarea cât mai rapidă a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
Referitor la discuţiile pe tema apărării, secretarul de stat pentru afaceri europene a salutat comunicarea Comisiei Europene şi a Agenţiei Europene pentru Apărare pe tema deficitelor de investiţii în domeniul apărării şi a posibilităţilor de achiziţionare în comun de echipamente militare, subliniind totodată caracterul complex al propunerilor enunţate în aceasta şi necesitatea unei analize aprofundate a acestora, inclusiv ţinând seama de specificul legislaţiilor şi sistemelor naţionale de apărare. Cu privire la chestiunea securităţii energetice, secretarul de stat Daniela Gîtman a apreciat că Planul RePowerEU prezentat de Comisia Europeană în data de 18 mai 2022, vizând eliminarea dependenţelor energetice strategice de Federaţia Rusă, reprezintă un pas important în realizarea unei Uniuni Europene mai reziliente din punct de vedere energetic. În context, a reiterat necesitatea unei abordări echilibrate care să asigure, pe de o parte, atingerea obiectivelor de decarbonizare fixate de Uniune şi, pe de altă parte, o tranziţie energetică cu costuri acceptabile pentru cetăţeni şi întreprinderi, cu scopul de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre consumatori.
Subsumat schimbului de opinii pe tema agendei adnotate a Consiliului European de vară din 23-24 iunie 2022, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a abordat chestiunea cererilor de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, insistând pe necesitatea de a transmite, cu ocazia Consiliului European, un semnal pozitiv tuturor celor trei state candidate. De asemenea, a reiterat sprijinul României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest.
În cadrul dezbaterilor pe tema Conferinţei privind viitorul Europei, oficialul român a arătat că prioritatea, în această etapă a exerciţiului, este de a folosi cât mai eficient cadrul legal şi instituţional actual pus la dispoziţie de tratate pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale cetăţenilor, cu accent pe relansarea economică, crearea de locuri de muncă, tranziţie justă, sisteme de sănătate robuste şi o vecinătate sigură a Uniunii Europene.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media
Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM
Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]