Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la reuniunea România-Bulgaria-Grecia

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la reuniunea România-Bulgaria-Grecia

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat joi, 12 mai 2022, la o reuniune pe teme de afaceri europene între România, Bulgaria şi Grecia, la nivel de secretar de stat, organizată la Atena. Grecia şi Bulgaria au fost reprezentate de Miltiadis Varvitsiotis, ministru delegat pentru afaceri europene, respectiv de Vasil Georgiev, ministru adjunct pentru afaceri europene.

Desfăşurată pe fondul provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, reuniunea a urmărit consolidarea cooperării între România, Grecia şi Bulgaria la nivel european şi regional. Au fost abordate evoluţiile regionale în contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, perspectivele extinderii UE, situaţia actuală în Balcanii de Vest, criza energetică şi gestionarea migraţiei.

Discuţiile au reliefat importanţa centrală pe care Balcanii de Vest o au pentru stabilitatea şi securitatea Europei, mai ales în contextul actual al crizei din Ucraina. Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat, în acest cadru, susţinerea fermă şi constantă pe care România o acordă politicii de extindere, exprimând speranţa că deschiderea efectivă a negocierilor de aderare la UE cu Republica Macedonia de Nord şi Albania va avea loc cât mai curând posibil. A subliniat, în context, faptul că ambele state s-au dovedit parteneri de încredere ai Uniunii Europene, adoptând măsuri ferme ca reacţie la agresiunea militară rusă din Ucraina, inclusiv prin alinierea deplină la deciziile Uniunii Europene în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comună.

Secretarul de stat român a evidenţiat, în cadrul convorbirilor, măsurile adoptate la nivel naţional şi european pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor din Ucraina, precum şi importanţa acordării de asistenţă Ucrainei şi Republicii Moldova, în contextul provocărilor generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse. Oficialul român a evidenţiat, totodată, sprijinul României pentru integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană, poziţie bazată pe convingerea fermă că locul celor trei state asociate este în interiorul familiei europene. A exprimat susţinerea pentru o perspectivă europeană tangibilă, bazată pe merite, prin mecanisme care să sprijine înregistrarea progreselor necesare spre statutul de stat membru al Uniunii Europene.

În cadrul discuţiilor, a fost exprimată satisfacţia pentru foarte buna cooperare a celor trei ţări în cadrul NATO. În perspectiva Summitului NATO de la Madrid, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanţa cheie a Mării Negre şi a regiunii extinse a Mării Negre în situaţia actuală de securitate, marcată de agresiunea militară ilegală declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost exprimată preocuparea faţă de modul în care Rusia alimentează tensiunile interne în statele din Europa de Sud-Est, cu scopul de a obstrucţiona procesele europene şi euroatlantice ale partenerilor regionali.

O temă importantă a dezbaterilor a constituit-o securitatea energetică şi rolul cooperării regionale în atingerea acestui obiectiv. Participanţii au exprimat susţinerea fermă pentru iniţiativele care au ca scop sporirea securităţii energetice în regiune, cu accent pe interconectivitate şi finalizarea unor proiecte regionale importante, menite a asigura securitatea furnizării de energie şi funcţionării adecvate a pieţei energetice.

Discuţiile au vizat şi măsurile privind gestionarea migraţiei, fiind reiterată importanţa dimensiunii externe a acesteia. În context, secretarul de stat român a exprimat aprecierea pentru eforturile Greciei privind gestionarea migraţiei, prezentând acţiunile întreprinse de România în acest domeniu. De asemenea, dezbaterile au oferit un bun prilej pentru Grecia de a-şi reitera sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

În marja reuniunii, a fost abordate şi relaţiile bilaterale dintre România şi Grecia, respectiv dintre România şi Bulgaria, cu accent pe interesele comune la nivel regional şi european şi pe importanţa cooperării în cadrul UE, NATO şi altor organizaţii regionale şi internaţionale relevante. S-a agreat continuarea reuniunilor de acest tip în perioada următoare, fiind deosebit de utile în derularea cu succes a proiectelor concrete de cooperare între cele trei state.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.