Peste 1.200 de ucraineni au fost ajutaţi în cadrul Centrului de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor

Peste 1.200 de ucraineni au fost ajutaţi în cadrul Centrului de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor

Peste 1.200 de ucraineni au fost ajutaţi în cadrul Centrului de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor

Începând din data de 29 martie a.c., peste 1200 de persoane care provin din zona conflictului armat din Ucraina au beneficiat de sprijin şi consiliere în cadrul Centrului de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor, care funcţionează în municipiul Oradea, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor şi în colaborare cu Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI Bihor).

De la deschiderea Centrului, până în data de 09 mai a.c., 1243 de refugiaţi ucraineni, din care 679 de adulţi şi 564 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanţii instituţiilor publice implicate în acest demers sub coordonarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, ai organizaţiilor din cadrul Grupului de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum şi de voluntarii prezenţi în cadrul acestuia, unii dintre aceştia fiind chiar refugiaţi ucraineni.

Persoanele refugiate, sosite la Centru au beneficiat de consiliere specializată şi de serviciile de care aveau nevoie în momentul respectiv şi pe termen lung. De asemenea, celor peste 1200 de refugiaţi veniţi la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărţi potrivite vârstei, în limba ucraineană.

În cadrul Centrului sunt organizate puncte de informare în care refugiaţii sunt îndrumaţi şi ajutaţi de reprezentanţii ISU Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO), Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC), Direcţiei Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor (AJOFM), Serviciului pentru Imigrări Bihor, Grupului de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”, din care fac parte specialişti din diferite domenii, translatori şi voluntari din cadrul a peste 50 de organizaţii neguvernamentale şi Organizaţiei Crucea Roşie Filiala Bihor.

Astfel, în intervalul precizat, concomitent cu acţiunile de colectare de bunuri pentru cetăţenii ucraineni desfăşurate de Instituţia Prefectului Judeţului Bihor şi Grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”, la nivelul Centrului au fost centralizate date referitoare la un număr de 1243 de refugiaţi ucraineni, care au fost îndrumaţi şi sprijiniţi de reprezentanţii grupului menţionat, în soluţionarea diferitelor solicitări legate de cazare, transport, organizare de evenimente şi alte necesităţi proprii fiecărei persoane şi familiilor ori grupurilor de refugiaţi.

DSP şi Spitalul Judeţean au oferit consiliere şi servicii medicale specializate unui număr de 355 refugiaţi ucraineni, iar DASO a întocmit 81 de fişe pentru familiile refugiate, în care au fost cuprinşi 89 de adulţi şi 87 de minori, informaţiile furnizate făcând referire la alocaţiile de stat şi la acordarea ajutorului pentru susţinerea familiei.

DGASPC a oferit unui număr de 80 de refugiaţi, servicii specializate şi îndrumare privind încadrarea în grad şi tip de handicap, obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, obţinerea permisului de şedere şi alte informaţii şi servicii sociale specifice, asigurând totodată cazarea a două persoane la Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciutelec.

Serviciul pentru Imigrări Bihor a furnizat informaţii specifice şi a eliberat permise de şedere temporară pentru 441 refugiaţi, iar AJOFM a consiliat 69 de refugiaţi, din care 38 au fost angajaţi.

În interiorul Centrului sunt amenajate un punct medical, un spaţiu „mama şi copilul”, un spaţiu pentru consiliere psihologică, precum şi spaţii pentru odihnă, pentru servit masa, pentru relaxare, loc de joacă pentru copii etc., refugiaţii beneficiind în acelaşi timp, de diferite produse de strictă necesitate (produse alimentare, haine, produse de igienă ş.a.m.d.).

Totodată, la nivelul Centrului au fost organizate activităţi recreative şi de divertisment atât pentru copiii, cât şi pentru adulţii ucraineni. Astfel, în data de 8 aprilie a.c., 40 de copii şi tineri ucraineni, cu vârste între 1 şi 18 ani, au participat la o activitate organizată special pentru ei, în cadrul căreia pompierii le-au prezentat autospecialele de intervenţie, le-au oferit cadouri şi i-au familiarizat cu noţiunile de bază în acordarea primului ajutor, iar reprezentanţi ai Grupului „Bihor pentru Ucraina” (Asociaţia Cătunul Verde, Asociaţia Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor şi Asociaţia Sfântul Vincenţiu de Paul) au pregătit pentru oaspeţii ucraineni, torturi, pizza, jocuri, ateliere de creaţie, un moment muzical susţinut de elevi de la Liceul de Arte Oradea şi alte surprize.

De asemenea, în data de 24 aprilie a.c., 16 ucraineni au ales să sărbătorească Paştele împreună, în cadrul Centrului, reprezentanţii Grupului „Bihor pentru Ucraina” punându-le la dispoziţie cozonaci, dulciuri şi alte produse.

Menţionăm că Centrul a fost operaţionalizat în urma deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, în data de 21 martie a.c.

Purtător de cuvânt al Centrului de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor
Maior CAMELIA ROŞCA


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.