Şcoala de vară PORT Cultural

Şcoala de vară PORT Cultural

Şcoala de vară PORT Cultural
Patrimoniul: valoare culturală europeană
09 – 15 mai 2022

În perioada 09 – 15 Mai 2022, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prin intermediul Centrului de Resurse şi Cercetări în Turism al USV, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg, Germania, derulează în Suceava, Bilca, Putna şi Cacica, ediţia 2022 a Şcolii de vară PORT Cultural, cu tema generală Patrimoniul: valoare culturală europeană. Ediţia de anul acesta pune în lumină un deceniu de când USV, prin activităţile de cercetare derulate şi prin munca voluntarilor, a devenit un actor activ în domeniul conservării patrimoniului local şi naţional. Proiecte precum: HE-CROSS, Heritage sau PORT Cultural au reprezentat, cu succes, munca depusă în toţi aceşti ani.

Din anul 2011, studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, împreună cu voluntarii, au documentat peste 800 de case, care au fost promovate pe pagina web https://portcultural.usv.ro/harta-case-patrimoniu-suceava-bucovina/, cu scopul de a face un inventar al acestor resurse valoroase care, pe zi ce trece, devin din ce în ce mai rare.

La Şcoala de vară, ediţia 2022, vor participa un număr de 25 de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg, Facultatea de Arhitectură, programul de studii Construcţii si eficienţă energetică, precum şi cadre didactice de la USV, dar şi experţi în anumite domenii de interes, care vor coordona atelierele de lucru şi vor prezenta invitaţilor diferite zone, cu valoare culturală, din regiunea Judeţului Suceava.

Programul va include o săptămână de ateliere de lucru, în cel puţin două metode de construcţie arhaice (şindrilă şi lut), mese rotunde, activităţi de cercetare, prezentări legate de moştenirea tradiţională, elaborarea de soluţii durabile pentru adaptarea caselor tradiţionale la nevoile actuale de locuit: „Tehnici de renovare a unei case din lemn şi lut: compatibilităţi, materiale, tehnici”. Activităţile sunt susţinute şi întreprinse de către Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în continuarea proiectului PORT Cultural (PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale cu potenţial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu şi identitate culturală, proiect finanţat de UEFISCDI şi implementat în perioada 2018-2021 (www.portcultural.usv.ro) .

Ediţia de anul acesta a Şcolii de vară îşi propune să răspundă la întrebări precum: Cum pot sa păstrez vechea casa tradiţională şi să o adaptez la nevoile actuale?; Ce tip de materiale şi tehnici ar trebui să folosim pentru renovare şi izolare, care să fie compatibile cu vechile materiale tradiţionale de construcţie (lemn şi lut) şi cu un mod sustenabil de construcţie?, întrebări care, în contextul actual, aduc la suprafaţă probleme legate de peisajul cultural din sud-estul Europei, cu precădere destinaţiile turistice, peisaj care a suferit şi suferă, în continuare, transformări vizibile. Dorinţa de modernizare a locuinţelor şi a modului de viaţă, în general, au devenit, mai degrabă, probleme de ordin cultural reflectate în oglinda unei societăţi care se îndreaptă vertiginos către uniformizare.

În urma acestui eveniment, devenit deja o tradiţie, ne aşteptăm ca invitaţii şi toţi participanţii să reuşească să identifice metode adecvate de conservare si reparare a caselor vechi, folosind materiale de construcţii tradiţionale sau noi şi compatibile, dar, mai ales, să vină cu soluţii sustenabile de optimizare a eficienţei energetice.

Ediţia 2022 a evenimentului este susţinută de: Primăria Comunei Cacica, Muzeul Bucovinei, Asociaţia iaBucovina, Asociaţia pentru dezvoltare locală Putna, Ambulanţa Caselor Tradiţionale, Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor din România, Iniţiativa „Salvează Satul Bucovinean” şi ADER Suceava.

Vă aşteptăm să luaţi parte la evenimentele Şcolii de vară „PORT Cultural – Patrimoniul: valoare culturală europeană!


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.