SCRISOARE DESCHISĂ

Domnul Alexandru Muraru, Preşedintele organizaţiei judeţene PNL Iaşi

Ref: Corupţia şi inculpaţii din PNL Iaşi

Stimaţi domni,

România este în top 3 cele mai corupte ţări din UE, conform ultimului raport publicat de către Transparency International. Indicele de Percepţie a Corupţiei pentru anul 2021 prezintă o radiografie a modului în care experţi independenţi şi mediul de afaceri percep corupţia existentă în sistemul public.

Nu este un secret pentru nimeni că cetăţenii nu mai au încredere în clasa politică, în special din cauza tuturor cazurilor de corupţie şi trafic de influenţă la care au fost martori în ultimii 30 de ani. După 15 ani de la aderarea la UE, România continuă să se facă de ruşine în spaţiul european prin intermediul partidelor aflate la putere, care continuă să sprijine politicienii în funcţii publice care sunt învinuiţi în diverse dosare penale.

Din nefericire, PNL a girat o echipă de politicieni penali, în fruntea primăriei şi a judeţului Iaşi.

Costel Alexe şi Mihai Chirica fac echipă pentru Iaşi nu doar în campania electorală, ci mai ales în numărul dosarelor penale în care sunt suspecţi sau inculpaţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul Municipiului Iaşi se întrec pentru titlul de cel mai corupt membru PNL Iaşi, prin numărul de dosare penale în care le este menţionat numele sau în care sunt judecaţi.

Astăzi, emblemele PNL Iaşi, edilul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, sunt suspectaţi de numeroase încălcări ale legii în 10 dosare penale, deschise de către DIICOT şi DNA.

Costel Alexe este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

Acum, procurorii anticorupţie l-au acuzat pe preşedintele CJ Iaşi pentru abuz în serviciu în dosarul „Baba – Alexe”, unde Costel Alexe l-a numit pe Vlad Baba ca director interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, chiar dacă acesta nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

La doi ani după alegerile locale, judeţul Iaşi este condus de o persoană judecată pentru corupţie şi pentru abuz în serviciu.

Mihai Chirica, membru PNL şi primarul reşedinţei de judeţ, a fost trimis în judecată în două dintre cele 7 dosare penale în care este anchetat sau are calitatea de suspect. Acuzaţiile aduse în aceste dosare sunt de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, trafic de influenţă, apartenenţa la un grup infracţional organizat şi spălare de bani.

Conducerea locală, naţională şi de facto a liberalilor trebuie să explice de ce PNL continuă să îi sprijine pe Costel Alexe şi Mihai Chirica, chiar dacă ei fac echipă pentru Iaşi, adunând un număr impresionant de 10 dosare penale? Organizaţia judeţeană liberală s-a transformat în gaşca penalilor? Cum ar mai putea ieşenii să aibă încredere în instituţiile statului şi în reprezentanţii lor când există atât de multe semne de întrebare asupra integrităţii şi corectitudinii primarului şi a preşedintelui CJ; cei mai importanţi aleşi locali din Iaşi?

De-a lungul anilor, au apărut diverse anchete jurnalistice care au analizat evoluţia situaţiilor financiare ale oamenilor aleşi în funcţii politice. Să fie o simplă coincidenţă faptul că în timp ce creşte bunăstarea domnilor Chirica şi Alexe, creşte şi numărul dosarele penale în care sunt anchetaţi?

Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a întreba public dacă PNL menţine sprijinul politic pentru cei doi inculpaţi, având în vedere numărul deosebit de mare de dosare penale în care sunt implicaţi.

Înainte să răspundeţi vă reamintesc că preşedintele Iohannis a declarat, în 2021, că persoanele urmărite penal trebuie să se suspende din funcţiile publice, până când se clarifică situaţia acestora.

În traducere liberă, afirmaţia spune că Mihai Chirica şi Costel Alexe ar trebui să-şi dea demisia, atunci când sunt trimişi în judecată în dosare penale şi să îşi demonstreze nevinovăţia fără să ocupe o funcţie de demnitate publică.

Domnilor preşedinţi, membri de seamă şi lideri ai partidului din care faceţi parte, vă rog să răspundeţi public la următoarele întrebări, adresate de ieşeni:

1. Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis cu referire la persoanele anchetate penal se aplică tuturor membrilor PNL, indiferent de funcţia lor politică sau obţinută în urma unui scrutin electoral?

2. PNL Iaşi continuă să ofere sprijin politic pentru Costel Alexe şi Mihai Chirica, asumându-şi că în acest mod promovează şi validează în funcţii publice persoane anchetate penal? Este asta în acord cu valorile liberale moştenite de la fondatorii partidului?

Opinia publică poate considera lipsa unui răspuns sau păstrarea sprijinului politic pentru domnii Chirica şi Alexe drept o susţinere tacită a PNL pentru persoanele cercetate penal.

Deputat USR, Circumscripţia electorală nr. 24, Iaşi
Monica-Elena Berescu

11 mai 2022

Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM