Senatorii români Claudiu Târziu şi Sorin Lavric, în mijlocul comunităţii româneşti din Munchen şi Nurnberg

Senatorii români Claudiu Târziu şi Sorin Lavric, în mijlocul comunităţii româneşti din Munchen şi Nurnberg

În perioada 20-22 mai 2022, a avut loc vizita preşedintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, şi a secretarului Senatului, Sorin Lavric, în Munchen, Republica Federală Germania.

Vizita celor doi senatori români a debutat vineri, 20 mai, cu o întrevedere de lucru la sediul Consulatului General al României la Munchen, cu doamna Janette-Constanţa Carabaşu, consul gerant interimar. În cadrul întâlnirii, au fost evidenţiate preocupările, dificultăţile şi posibile căi de soluţionare ale problemelor pe care le întâmpină cei peste 300.000 de români care locuiesc în landul federal Bavaria. Senatorii români şi-au manifestat deplina deschidere şi depunerea tuturor eforturilor necesare, inclusiv pe cale legislativă, pentru a îmbunătăţi serviciile de care ar trebui să beneficieze cetăţenii români care locuiesc peste hotare.

În după-amiaza primei zile, reprezentanţii Senatului României au fost prezenţi, alături de comunitatea românească, la Aşezământul bisericesc din Munchen, la evenimentele prilejuite de aducerea moaştelor Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani. Senatorii români s-au închinat şi au adus cinstire sfintelor moaşte, iar, la finalul evenimentului, au purtat discuţii cu românii aflaţi în curtea lăcaşului de cult, între care membrii Ansamblului de dansuri Ciuleandra-Munchen.

În a doua zi a vizitei, care a coincis cu Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, zi de mare însemnătate pentru creştinătatea de pretutindeni, Claudiu Târziu şi Sorin Lavric au participat la Sf. Liturghie, la Aşezământul bisericesc. La invitaţia PS Sofian Braşoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Germania, Austria şi Luxemburg, Claudiu Târziu s-a adresat credincioşilor aflaţi în lăcaşul de cult ortodox. Potrivit preşedintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, oamenii politici sunt responsabili, indiferent de partidul din care provin, de faptul că milioane de români au ales să părăsească România, pentru a trăi şi a lucra peste hotare.

„Sunt aici în calitate de fiu al Bisericii Ortodoxe, unul care a luptat în ultimii 30 de ani pentru românitate şi românism în diferite formule civice. Biserica este păstrătoarea fidelă a identităţii noastre naţionale şi de aceea reuşeşte să-i şi ţină în jurul ei pe români, inclusiv în străinătate. Am intrat în politică în urmă cu doi ani şi jumătate cu gândul de a face tot ce voi putea pentru ca românii care-şi doresc să se întoarcă acasă să o poată face în condiţii optime”, a mai afirmat senatorul Claudiu Târziu.

La finalul slujbei, senatorii români au fost binecuvântaţi şi au purtat o discuţie cu Episcopul-vicar Sofian Braşoveanul despre implicarea românilor în comunitatea parohială, precum şi despre promovarea identităţii româneşti.

În ultima zi a vizitei în spaţiul german, senatorii români au efectuat o deplasare la Nurnberg, al doilea din landul Bavaria din punct de vedere al mărimii, oraş în care locuieşte o importantă comunitate românească. După participarea la slujba de duminică, la parohia ortodoxă, Claudiu Târziu şi Sorin Lavric au avut o întâlnire cu reprezentanţi ai românilor, care au invocat precaritatea sistemului medical românesc şi nivelul mediocru al sistemului educaţional drept motive principale pentru care nu doresc să se întoarcă în ţară. Senatorii români şi-au exprimat nădejdea că, prin eforturile tuturor, România poate să redevină o voce în concertul european, demnă de a fi auzită şi ascultată.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.