Spioni de ocazie – avanpremieră cu invitat special

Spioni de ocazie – avanpremieră cu invitat special

Spioni de ocazie – avanpremieră cu invitat special
Warm-up Ceau, Cinema!

Asociaţia Pelicula Culturală vă invită la proiecţia în avanpremieră la Timişoara, a documentarului românesc „Spioni de ocazie” (2021), în regia Oanei Bujgoi Giurgiu, care va avea loc miercuri, 4 mai, de la ora 19.00, la FABER (Splaiul Peneş Curcanul, nr 4-5), în prezenţa regizoarei.

Bazat pe fapte şi mărturii reale, filmul recreează povestea unor acţiuni de spionaj neobişnuite, care au marcat definitiv desfăşurarea Celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sionişti din Palestina, trimişi înapoi în ţările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obţine informaţii despre germani. Aceştia sunt spionii de ocazie.

În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi, îndeosebi americani, căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Nu se ştia dacă au fost executaţi sau dacă au fost luaţi prizonieri. Pentru a da de urma prizonierilor şi a organiza o potenţială evadare era nevoie de o forţă operaţională în teren, de care British Intelligence nu dispunea. Biroul MI9 din Cairo a venit însă cu o propunere surprinzătoare – găsirea unor agenţi în rândul tinerilor sionişti care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război

Documentarul a avut premiera la TIFF 2021 şi a obţinut Menţiunea Specială a Juriului în cadrul Competiţiei Româneşti la Astra Film Festival Sibiu 2021. Deasemenea a făcut parte din selecţia Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 şi a New Jersey Jewish Film Festival 2022.

„Comunităţile evreieşti nu uită, îşi păstrează amintirile şi le transmit peste generaţii. E ceva ce mă fascinează, în cultura noastră facem asta mai puţin. Povestea din film pleacă de la o secvenţă din primul meu film Aliyah DaDa, la care a trebuit să renunţ. Era o poveste de spionaj din anii de după război. Am urmat acest fir şi am descoperit o istorie puţin ştiută. Interesant este că acea secvenţă nu şi-a găsit loc nici în acest film.”, declara Oana Bujgoi Giurgiu.

Ne bucurăm să o avem alături pe regizoarea Oana Bujgoi Giurgiu, care va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q&A, după vizionarea filmului.

Proiecţia face parte din seria de 9 proiecţii warm-up, dinaintea celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 14-17 iulie la Timişoara, fiind cofondat de Asociaţiile Pelicula Culturală şi Marele Ecran.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.iabilet.ro şi fizic, la barul AMBASADA din cadrul FABER, iar preţul unui bilet este de 15 lei.

Spioni de ocazie este produs de LIBRA Film şi distribuit de Transilvania Film.

Nicoleta Ciocov


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.