Sume record plătite în ultimii doi ani de statul român ca despăgubiri în urma deciziilor CEDO: peste 34 de milioane de euro!

Sume record plătite în ultimii doi ani de statul român ca despăgubiri în urma deciziilor CEDO: peste 34 de milioane de euro!

Sume record plătite în ultimii doi ani de statul român ca despăgubiri în urma deciziilor CEDO: peste 34 de milioane de euro!

FACIAS cere tragerea la răspundere a celor vinovaţi

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) semnalează un fenomen care s-a acutizat în ultimii ani, respectiv pasivitatea statului român în ceea ce priveşte recuperarea de la cei responsabili a sumelor de bani plătite cu titlul de despăgubiri şi amenzi în urma deciziilor CEDO şi CJUE. În ultimii doi ani dintr-un total de 177 de situaţii pentru care statul a fost sancţionat de CEDO, Ministerul Finanţelor a sesizat Inspecţia Judiciară în numai 11 dosare.

În urma solicitărilor FACIAS, instituţiile statului român ne-au informat că din 2004 şi până în prezent s-au plătit peste 99 de milioane de euro, cu titlu de despăgubiri în urma condamnărilor României la CEDO. În realitate, banii plătiţi de către Ministerul Finanţelor, din bugetul de stat şi, implicit, din banii românilor, sunt chiar mai mulţi. Asta pentru că în suma oficială nu sunt incluse şi despăgubirile plătite ca urmare a înţelegerilor amiabile dintre statul român şi persoanele ale căror drepturi le-au fost încălcate.

Conform legii răspunderii magistratului, în cazul erorilor judiciare cauzatoare de prejudicii, statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului. Pentru aceasta este nevoie ca Ministerului Finanţelor sa sesizeze Inspecţia Judiciară pentru declanşarea unei anchete împotriva magistratului care a încălcat drepturile constatate de CEDO.

În plus, România plăteşte sume considerabile la C.J.U.E. cu titlu de amenzi şi pentru depăşirea termenului până la care ar fi trebuit implementate directivele europene sau pentru netranspunerea directivelor în legislaţia internă. În acest moment, împotriva statului român sunt declanşate mai multe proceduri de infringement pentru cele peste 28 de directive care trebuiau transpuse în legislaţia română încă de acum doi ani şi pentru care românii riscă să suporte amenzile date de U.E..

În mod similar, FACIAS propune constituirea unui cadru legal pe modelul Legii răspunderii magistraţilor în cazul despăgubirilor plătite la CEDO pentru tragerea la răspundere a politicienilor care nu îşi exercită cu bună credinţă atribuţiile de serviciu şi nu transpun directivele europene.

Biroul de Presă FACIAS


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.