TNB participă la Festivalul Internaţional de Teatru KONTAKT de la Torun – o fereastră poloneză către teatrul european şi mondial

TNB participă la Festivalul Internaţional de Teatru KONTAKT de la Torun – o fereastră poloneză către teatrul european şi mondial

Joi, 26 mai 2022, la Torun, în Polonia, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” va prezenta „Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber” după Cehov, în regia lui Radu Afrim, spectacol invitat al Festivalului Internaţional de Teatru KONTAKT.

Reprezentaţia va avea loc de la ora 18.00 (ora locală), pe scena mare a foarte modernului Centru Cultural şi de Congrese Jordanki din Torun (capodoperă a arhitecturii moderne, semnată de arhitectul spaniol Fernando Menis) şi va fi urmată de o întâlnire cu presa şi cu spectatorii.

Spectacolul live va fi transmis şi în direct, prin platforma proprie de streaming online (VOD) a Festivalului.

După doi ani în care s-a desfăşurat în formulă online din cauza pandemiei, odată cu ediţia din 2022, Festivalul Kontakt se reia într-o formulă completă, hibridă, cu spectacole prezentate live, pe scenă, completate cu transmisii directe şi difuzări online.

Organizat începând cu anul 1991 de către Teatrul „Wilam Horzyca” din Torun, Polonia, Festivalul Internaţional de Teatru Kontakt a fost fondat de cunoscuta regizoare poloneză Krystyna Meissner (1933 – 2022).

Festivalul Kontakt a devenit, de-a lungul timpului, un important punct de întâlnire între spaţii culturale diverse, uneori dificil de reconciliat în noua realitate geo-politică.

„Formatul festivalului creat de Krystyna Meissner este încă de actualitate, aşa că nu merită să-l revoluţionăm cu forţa. Aş dori să revin la ideea de Kontakt ca festival care reîmprospătează viziunea spectatorilor polonezi, creează noi lideri de teatru în Europa, arată cât de mult – din nou! – avem nevoie de un dialog comun, dincolo de prejudecăţile sociale şi ideologice şi particularismele poloneze”- precizează Renata Derejczyk, actuala directoare a Teatrului „Wilam Horzyca” din Torun.

Calitatea festivalului este dată în primul rând de valoarea artistică a spectacolelor prezentate, alese pe baza unei selecţii exigente a unui juriu alcătuit în acest scop.

În cadrul ediţiei din acest an a festivalului au fost invitate patru spectacole străine. Pentru prima dată într-un turneu internaţional, spectacolul Teatrului Naţional” I.L Caragiale „din Bucureşti face parte din această selecţie, alături de cele din: Elveţia – „Cântece fără cuvinte” – regia Thom Luz (Bernetta Theaterproduktionen, Zurich), Republica Cehă – „Iluzii pierdute” dramatizare după Balzac, regia Jan Mikulasek (Teatr na Zabradli, Praga) şi Lituania – „Poveşti din pădurea vieneză”, dramatizare după Odon von Horvath – regia Yanna Ross (Teatrul Tineretului din Vilnius).

Spectacolul regizat de Radu Afrim, „Trei surori”- un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, este o revitalizarea halucinantă şi extrem de actuală a unei poveşti spuse de sute de ori, un spectacol puternic, original şi şocant care, la fel ca toate creaţiile marca Afrim îi va scoate pe spectatori din zona lor de confort. „nu este o montare „cehoviană” în sensul consacrat al termenului, ci o viziune distinctă, recognoscibilă, în stilul care l-a impus pe Radu Afrim drept unul dintre cei mai neconvenţionali şi mai talentaţi regizori de teatru din România ” – atribute pe care a mizat şi selecţia poloneză.

„Trei surori” – un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov se bucură de o distribuţie alcătuită din unii dintre cei mai cunoscuţi actori ai momentului şi este realizat în colaborare cu o echipă de artişti inovatori, cu care Afrim colaborează în mod constant (Irina Moscu – scenografie, Andrei Cozlac – video design, Călin Ţopa – sound design). Din distribuţie fac parte: Raluca Aprodu, Natalia Călin, Flavia Giurgiu, Marius Manole, Emilian Oprea, Istvan Teglas, Irina Movilă, Ada Galeş, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos.

Să le urăm succes!


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.