UBB a celebrat 441 ani de tradiţie academică

UBB a celebrat 441 ani de tradiţie academică

UBB a sărbătorit joi, 12 mai 2022, 441 ani de tradiţie academică.

Evenimentul a fost marcat prin dezvelirea unei plăci comemorative, marcând fondarea în 12 mai 1581 a Academiei Claudiopolitane, prima instituţie de pe teritoriul actual al ţării cu statut de universitate, având prin Diploma Regală de fondare dată de regele Ştefan Bathory dreptul de a conferi titlurile universitare de bacalaureus, magister şi doctor.

Academia Claudiopolitana, prin tradiţia academică şi transformările istorice, curriculum şi/ sau infrastructură, este precursoarea academică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a Universităţii din Szeged. O placă similară a fost inaugurată recent şi la Universitatea din Szeged, cu participarea reprezentanţilor UBB.

La eveniment au participat reprezentanţii UBB, reprezentanţii Universităţii din Szeged, arhiepiscopul romano-catolic de Albă Iulia Gergely Kovacs şi episcopul reformat de Ardeal Bela Kato.

Rectorul UBB, prof. Univ. Dr. Daniel David declară că: „Marcarea locului unde a funcţionat Academia Claudiopolitana este o punte peste timp, care reflectă şi valorifică adecvat trecutul şi ne uneşte pe toţi în prezent, pentru un viitor comun bun, dedicat cunoaşterii în beneficiul oamenilor.”.

Momentul face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 150 de ani de învăţământ superior în limba maghiară în România.

Diploma de fondare a Academiei Claudiopolitane din 12 mai 1581

Placa comemorativă pentru Academia Claudiopolitana de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (locul unde a funcţionat iniţial Academia Claudiopolitana – în jurul Bisericii atunci catolice, astăzi reformate, de pe strada M. Kogălniceanu, atunci „Uliţa Lupilor”/ PlateaLuporum)

Placa comemorativă pentru Academia Claudiopolitana de la Universitatea din Szeged

Convictul Nobiliar al Academiei Claudiopolitane (astăzi al UBB), reflectând continuitatea şi istoria academică de pe „Uliţa Lupilor” (Plătea Luporum, astăzi M. Kogălniceanu)

Dezvelirea plăcii comemorative pentru Academia Claudiopolitana de la
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Direcţia Comunicare şi PR a UBB


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.