Workshop de genomică la Universitatea Ovidius din Constanţa

Workshop de genomică la Universitatea Ovidius din Constanţa

Workshop de genomică la Universitatea Ovidius din Constanţa

Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) organizează, în perioada 11 – 13 mai 2022, un atelier de lucru cu tema „Organizarea, funcţionarea şi evoluţia genomului la animale: tehnologii de analiză şi aplicaţii în ameliorare, trasabilitatea produselor şi medicina legală veterinară”, informează şef lucrări dr. Marian Tudor.

Potrivit sursei citate, manifestarea este organizată în colaborare cu Institutul de Ştiinţele Vieţii al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi îl are ca invitat pe dr. ing. Valentin Adrian Bâlteanu, doctor în Genetica şi Ameliorarea animalelor, Cercetător Ştiinţific I şi şef al Laboratorului de Genomică, Ameliorare, Biodiversitate şi Eredopatologie Moleculară animală din cadrul instituţiei amintite.

Conform programului, prezentările din cadrul atelierului vor aborda aspecte legate de organizarea genomului, structura genelor şi reglajul genetic la eucariote, cu accent pe aplicaţii ale markerilor genetici în ameliorarea caracterelor morfo-productive ale speciilor de interes economic; evaluarea biodiversităţii populaţiilor / raselor de animale; identificarea mutaţiilor care stau la baza unor boli ereditare la animale; stabilirea autenticităţii (identificarea speciei de provenienţă) în unele produse alimentare (carne, lapte etc); identificarea speciei de provenienţă în eşantioane biologice cu aplicaţii în medicina legală veterinară; aspecte privind tehnologia de clonare a animalelor.

Prelegerile vor fi urmate de aplicaţii de determinare a genotipului prin extracţie de ADN, folosirea tehnicii PCR şi electroforeză şi vor viza identificarea speciei de provenienţă în probe necunoscute.

Din partea UOC, evenimentul este coordonat de şef lucrări dr. Andreea Anghel şi şef lucrări dr. Anca Lepădatu, cadre didactice universitare ale FSNSA.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...
Author: criticnational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.