„Adela” este un roman semnat de Garabet Ibrăileanu (1871-1936).
Lucrarea, al cărei titlu complet este „Adela. Fragment din jurnalul lui Emil Codrescu (iul. – aug. 189…)”, a apărut, la Bucureşti, în 1933.
Este scrisă sub forma unui jurnal intim ţinut de protagonistul Emil Codrescu. Pe lângă prezentarea trăirilor personajului principal, cartea cuprinde descrieri ale unor mirifice peisaje din judeţul Neamţ.
Rămas orfan de mamă încă de mic, tânărul Codrescu se împrieteneşte cu Adela, fetiţa domnului M, în vârstă de cinci ani.
Codrescu pleacă din ţară, pentru a studia şi practica medicina. De-a lungul anilor, cei doi corespondează, medicul aflând, astfel, de căsătoria eşuată a Adelei, ce nu a durat decât două săptămâni.
La vârsta de 40 de ani, împlinit profesional, Codrescu se întoarce în ţară, la Bălţeşti. Cei doi se reîntâlnesc, însă relaţia lor este lipsită de ritm şi armonie, fiind caracterizată de ezitările lui Codrescu. Acesta este îndrăgostit de tânăra de 20 de ani, însă pendulează, pe de o parte, între iubirea pentru Adela, transformată, pe alocuri, în veneraţie, şi, de cealaltă parte, luciditatea omului matur, conştient şi complexat de diferenţa substanţială de vârstă. Într-un final, după repetate treceri de la extaz la agonie, Codrescu concluzionează că „Iubirea pentru tine nu se poate concepe nici într-o ipoteză! Imposibilitatea ei a fost decretată încă de la începutul Universului.”
În „Dicţionarul general al literaturii române” (Ed. Univers Enciclopedic, 2005), Constantin Ciopraga notează astfel: „Discontinuităţile din viaţa psihică, descoperire a romanului modern, fac din Emil Codrescu un personaj de excepţie, motiv pentru care s-a vorbit de proustianismul scrierii. Eroul percepe totul în nuanţe infinitezimale, prisosul de sensibilitate se converteşte la el în exces de interpretare. În ciuda titlului, Adela, eroina romanului, stă în dependenţa complicatului ei prieten, protagonistul incontestabil. […] La data apariţiei, Adela era pentru G. Călinescu ‘cel mai bun roman de analiză pe care-l avem’.”
În 1985, a fost lansat filmul „Adela”, regizat de Mircea Veroiu, cu George Motoi şi Marina Pricopie în rolurile principale, potrivit cinemagia.ro.
Garabet Ibrăileanu, critic şi istoric literar şi prozator, a urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Iaşi, fiind în paralel şi bursier al Şcolii Normale Superioare, secţia de istorie-filosofie. A fost apoi profesor de limba română la licee din Bacău şi din Iaşi, iar din 1908 – profesor universitar de istoria literaturii române şi estetică literară la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi. A devenit doctor în litere în 1912, cu teza „Opera literară a d-lui Vlahuţă”.
Garabet Ibrăileanu s-a impus ca o personalitate marcantă a vieţii culturale, prin intensa activitate publicistică şi literară desfăşurată. A colaborat, încă din perioada studiilor universitare, cu articole politice şi de critică literară la diverse reviste şi ziare ale timpului. În martie 1906, a fondat la Iaşi, împreună cu Constantin Stere şi Paul Bujor, revista „Viaţa românească”, de care va fi legat toată viaţa.
A fost ales, la 28 octombrie 1948, membru post-mortem al Academiei Române, potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003). AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Anda Badea)
sursa: AGERPRES