Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 iulie 2020

Publicat: 31 iulie 2020

Depăşirea pragului de 50.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României, şedinţele ţinute de preşedintele României, Klaus Iohannis, pe tema fondurilor europene, respectiv a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, precum şi marcarea Zilei Imnului Naţional sunt câteva dintre cele mai importante evenimente interne din perioada 27-31 iulie 2020.

CORONAVIRUS
* 31 iulie – Grupul de Comunicare Strategică a informat că pe teritoriul României au fost confirmate, în total, 50.886 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. GCS arată că 27.007 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 4.433 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.202.607 de teste. Numărul total al deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns la 2.343 de persoane. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.456 iar la ATI sunt internaţi 409 pacienţi. Un număr de 5.486 de români din afara ţării au fost confirmaţi ca infectaţi cu SARS-CoV-2.
* 30 iulie – Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor şef de poliţie Bogdan Despescu. La finalul discuţiilor, Klaus Iohannis a declarat că, în actualul context epidemiologic, este nevoie de măsuri foarte ferme şi a subliniat că aceia care nu respectă normele vor fi sancţionaţi. Totodată, preşedintele a afirmat că PSD a creat „intenţionat” o criză sanitară, social-democraţii fiind nemulţumiţi, în opinia sa, „de reuşitele Guvernului PNL”. În replică, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a caracterizat abordarea preşedintelui ca fiind „inadmisibilă” şi a anunţat că social-democraţii au decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban.
* 28 iulie – Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecţiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spaţiilor/activităţilor unde există un risc crescut de infectare. Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiştilor, mai multe propuneri, printre care instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul direcţiei de sănătate publică.

POLITIC
* 29 iulie – Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că s-a discutat despre „modalităţile prin care România să poată accesa şi valorifica cele 80 de miliarde de euro, bani pe care i-am obţinut prin negocierile de la Bruxelles. Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanţa cu aceşti bani, fiindcă ne dorim ca România să prospere în următorii ani şi asta nu se poate face decât prin investiţii masive în domeniile cu impact major pentru cetăţeni. Noi facem o prioritate zero din investiţiile în infrastructură.’

JUSTIŢIE
* 27 iulie – Omul de afaceri Radu Budeanu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzat că a intermediat o mită de 5 milioane dolari.
* 29 iulie – Procurorii militari din cadrul DNA l-au trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării. Acuzaţiile din acest dosar se referă la fraudarea unor concursuri de accedere în funcţia de ofiţer la STS.
* 30 iulie – Instanţa supremă i-a desemnat, prin tragere la sorţi, pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din data de 27 septembrie: Andreea Liana Constanda (Secţia I Civilă), Mirela Vişan (Secţia I Civilă), George Bogdan Florescu (Secţia a II-a Civilă), Iulia Manuela Cîrnu (Secţia a II-a Civilă), Lavinia Valeria Lefterache (Secţia penală), Horia Valentin Şelaru (Secţia Penală), Virginia Filipescu (Secţia de contencios administrativ şi fiscal).

EDUCAŢIE
* 27 iulie – Plenului Senatului, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un proiect iniţiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu potrivit căruia activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar şi universitar se pot desfăşura şi online în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau cea de asediu. Proiectul a fost adoptat cu 102 voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.
* 28 iulie – Academia Română a subliniat într-un comunicat că educaţia se face în cadru social, prin interacţiunea directă dintre elevi, studenţi, cadre didactice, părinţi şi oricare alte persoane şi entităţi aflate în contextul conectării sociale. Într-un punct de vedere intitulat „Educaţia online – suport pentru performanţă”, Academia Română consideră că educaţia reprezintă unul dintre cele mai importante domenii de activitate ale unei societăţi şi are implicaţii profunde şi de durată în toate celelalte sectoare socio-economice.

APĂRARE
* 29 iulie – Ziua Imnului Naţional a fost marcată printr-o ceremonie publică organizată de Ministerul Apărării în faţa Palatului Cercului Militar, la care a luat parte şi prim-ministrul Ludovic Orban. Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, în care arată că „Deşteaptă-te, române!” reprezintă esenţa valorilor şi a idealurilor poporului român. Şeful statului a subliniat în mesaj datoria de a educa tinerele generaţii în spiritul valorilor transmise de versurile imnului.

ECONOMIC
* 28 iulie – Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. „Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, se precizează în raportul MFP privind execuţia bugetară. În primele cinci luni ale acestui an, deficitul bugetar s-a situat la 38,84 miliarde lei (3,59% din PIB), în timp ce în primul semestru din 2019 a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB.

CULTURĂ
* 27 iulie – Dirijorul Camil Marinescu a murit, la vârsta de 55 de ani, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

SPORT
* 27 iulie – Fosta gimnastă Carmencita Constantin a devenit preşedintă a Federaţiei Române de Gimnastică după ce a câştigat alegerile pentru conducerea forului cu 28 voturi, în timp ce contracandidatul său, Ioan Suciu, a întrunit 16 sufragii. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.