Patru persoane au fost reținute după perchezițiile din România, Marea Britanie şi Austria, la o grupare bănuită că a exploatat sexual 28 de tinere. Proxeneții vindeau între ei fetele cu sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro. Astfel, gruparea a obținut peste 1 milion de euro.
Cei patru au fost reținuți pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranți, influențarea declarațiilor, șantaj, trafic de persoane în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată, anunță procurorii DIICOT.
În 13 mai, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut 16 percheziții domiciliare, în județul Giurgiu, și au pus în executare 22 de mandate de aducere, pentru destructurarea unei grupări infracționale bănuite de trafic de internațional de persoane.
Concomitent cu perchezițiile din România au avut loc alte 2 percheziții domiciliare în Viena (Austria) și o percheziție în Huddersfield (Marea Britanie).
La percheziții au fost ridicați bani, autoturisme de lux, ceasuri, arme, muniție, macete, o sabie tip samurai, mai multe cuțite, bijuterii din aur, parfumuri și articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, tablete, chitanțe pentru transferuri bancare, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.
15 persoane au fost audiate atunci. La percheziția efectuată în Marea Britanie au fost identificate 2 femei exploatate de către membrii grupării, mai multe telefoane mobile și medii de stocare.
Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu anul 2012, liderul grupului ar fi dezvoltat în România, Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia legături infracționale cu persoane pe care le-ar fi cooptat într-un grup infracțional organizat specializat în proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor.
Astfel, începând cu anul 2012, membrii grupării au recrutat 28 de femei, în special prin metoda „loverboy”, pe care le-ar fi plasat în diverse orașe de pe teritoriul Europei, pentru practicarea prostituției și obținerii de foloase materiale.
În alte cazuri, liderul grupării ar fi recrutat tinere vulnerabile, cu o situație materială și familială precară, provenind din medii defavorizate.
Membrii grupării le creau tinerelor sentimentul că sunt profund îndatorate atât din punct de vedere moral, cât și material, motiv pentru care trebuia să presteze servicii sexuale contra cost în beneficiul lor, chiar dacă își achitaseră demult eventualele obligații existente.
Mai mult, persoanele bănuite au făcut copii cu victimele, de a căror îngrijire se ocupau rude ale membrilor grupării. În acest fel tinerele erau determinate să continue activitatea de prostituție în beneficiul foștilor iubiți.
Dacă femeile nu le dădeau banii, erau amenințate sau bătute.
„Gradul de cruzime al membrilor grupării rezultă și din obligarea tinerelor exploatate la practicarea prostituției și atunci când acestea erau gravide și agresarea lor fizică, fără a ține cont de starea de graviditate”, arăta la vremea respectivă IGPR.
Membrii grupării sunt bănuiți că ar fi tranzacționat între ei victimele, cu sume între 5.000 și 8.000 de euro.
Astfel ar fi obținut un profit de 1.115.000 de euro.
(sursa: Mediafax)
sursa: http://stiri.tvr.ro/