Absolvenţii de liceu susţin miercuri proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Candidații care susțin miercuri proba scrisă la Istorie a examenului de Bacalaureat au de elaborat un eseu de două pagini despre practici politici adoptate în România în secolul XX, dar și să răspundă unor întrebări din texte precum „O istorie a românilor”.
Primul subiect de la proba scrisă de Istorie cuprinde două texte, „Românii, 1774-1866”, de K. Hitchins, și „Istoria ilustrată a românilor pentru tineri”, de I.A. Pop. Candidații au avut de răspuns la mai multe întrebări din aceste texte, informează Mediafax
La subiectul doi, textul a fost „O istorie a românilor”, de I. Bulei, iar absolvenții de clasa a 12-a au avut de răspuns unor întrebări și de argumentat afirmația potrivit căreia în secolul al XIV-lea sunt organizate instituții centrale în spațiul românesc extracarpatic.
La ultimul subiect, candidații au avut de elaborat n eseu de două pagini despre practici politici adoptate în România în secolul XX.
La proba scrisă la Matematică, elevii au avut trei subiecte de dificultate diferită, care au inclus progresii artitmetice, funcții sau matrice.
Elevii de clasa a XII-a susțin miercuri proba obligatorie a profilului:
♦ proba scrisă la Matematică pentru absolvenţii claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică şi pentru absolvenţii de la profilul militar şi profilul pedagogic specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
♦ proba scrisă la Istorie pentru absolvenţii de la profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor de mai sus
♦ proba la Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi de la profilul militar din filiera vocaţională
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.
La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen, menţionează MEC.”Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, precizează MEC.În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.Ultima probă scrisă din această sesiune – cea la alegere a profilului şi a specializării – este programată joi. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie, până în ora 12,00. Se va face cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16,00 – 20,00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8,00 – 12,00. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie.Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 25 iunie, între orele 8,00 – 16,00.
sursa: http://stiri.tvr.ro/