Oamenii de stiinta au studiat noua pacienti confirmati pozitiv cu noul coronavirus, provenind din sapte familii, si opt dintre persoanele care locuiau in aceeasi gospodarie si care ulterior au prezentat simptome de COVID-19.
Toti cei noua pacienti originali au dezvoltat anticorpi impotriva virusului. Dar dintre rudele lor care s-au imbolnavit ulterior, sase au avut rezultate negative pentru anticorpi de COVID-19.
Ceea ce au observat, insa, cercetatorii, este ca cei sase prezentau alte celule imune in sange, dovada ca au avut recent o infectie.
Timp de pana la 80 de zile de la momentul in care au prezentat simptomele de COVID-19, cei sase au avut in sange celule T – o componenta cheie a sistemului imunitar – care ar putea recunoaste si viza coronavirusul.
„Prezenta celulelor T poate fi un indicator mai sensibil ai expunerii la SARS-Co-V-2 decat anticorpii”, au spus autorii studiului. „Rezultatele noastre indica faptul ca datele epidemiologice bazate doar pe detectarea anticorpilor SARS-CoV-2 pot duce la o subestimare substantiala a expunerii anterioare la virus”, concluzioneaza ei.
sursa: Orange