Contestarea celui mai longeviv şef de stat din Europa se extinde. Manifestanţilor li s-au alăturat muncitori din uzinele de stat, poliţişti şi chiar un ambasador. Guvernul de la Minsk a demisionat. Într-un mesaj surprinzător, Lukașenko a anunţat că ar putea fi organizate, totuşi, noi alegeri prezidenţiale, dar numai după ce vor fi aprobate schimbările pe care el vrea să le facă în Constituţia ţării.
Lukașenko a declarat că este gata să abandoneze puterea dacă poporul va decide astfel la un referendum. El a subliniat, însă, că nu va fi convocată o consultare populară sub presiunile opoziţiei sau a străzii.
Dar Lukașenko a trebuit să facă față și contestării din partea muncitorilor de la fabrica sa favorită, uzina de tractoare din Minsk.
Aleksandr Lukașenko: „Voi sau o parte dintre voi faceţi sau sunteţi implicaţi în politică dar, ţineţi minte există anumite reguli în politică în care v-aţi repezit fără să înţelegeţi. Există reguli care să ne ferească pe mine sau pe voi, sau poporul, în cazul pierderii statului„.
Aleksandr Lukașenko a adăugat: nu vor fi organizate noi alegeri prezidenţiale decât dacă mă ucideţi.
Fosta sa contracandidată din partea opoziţiei, care a fugit în Lituania de teama represaliilor, Sviatlana Tsikhanouskaya, a anunțat că este gata să fie șeful statului dacă poporul îi va cere.
Ea le-a cerut forțelor de ordine, poliției și armatei să treacă de partea opoziției. Cei care vor face acest pas vor fi iertați pentru participarea la reprimarea manifestanților, a precizat tânăra politiciană.
Uniunea Europeană și Marea Britanie au condamnat violențele din ultimele zile, de la Minsk.
Consiliul European va discuta cazul „Belarus” miercuri, în timpul unui summit excepţional, care se va desfăşura în sistem de teleconferinţă.
Rusia i-a trimis un mesaj ferm liderului de la Minsk: Moscova este gata să-l ajute militar dacă va exista o amenințare externă.
sursa: TVR