Sub genericul „Teatrul unei nopţi de vară: Silviu Purcărete şi magia nocturnului, de la ‘Danaidele’ la ‘Faust’ „, invitatul ediţiei „Anotimpurile dialogului despre teatru” este regizorul Silviu Purcărete, la 70 de ani şi la 25 de ani de la premiera mondială cu „Danaidele”. Dezbaterea are loc în limba română, cu subtitrare în limba engleză, pe pagina de Facebook Teatrelli, în ziua de 20 august, de la ora 19.00, conform https://www.facebook.com/teatrelli/.
„Un dialog cu Silviu Purcărete e un fel de bucurie vinovată, un risc asumat în numele preţuirii acestui mare regizor şi iubirii pentru teatrul pe care el îl creează. Deloc tentat să se destăinuie, nu tocmai încântat de discuţii speculative despre opera sa, Purcărete rămâne exemplul perfect al artistului care preferă să vorbească prin spectacole şi nu despre ele. Totuşi, câteodată, destul de rar, acceptă supliciul unor întrebări, le răspunde cu o seninătate dezarmantă, aproape că se destăinuie. Şi atunci, dincolo de reticenţa lui de a intra în toate detaliile posibile şi mai presus de refuzul de a elabora teorii despre poetica regiei, cei care îl ascultă au şansa de a-l descoperi ca om: deschis, sincer şi generos”, scrie Octavian Saiu, realizatorul „Anotimpurilor dialogului despre teatru”.
Discuţia cu regizorul Silviu Purcărete este transmisă online, de la el de acasă, într-o perioadă de izolare pe care o consideră bine-venită şi chinuitoare, deopotrivă.
„La 70 de ani, rămâne acelaşi spirit sceptic, dar se pregăteşte de un nou spectacol la Tokyo şi îşi păstrează intact simţul umorului. Alături de el, deşi la distanţă, vor fi: actriţele Coca Bloos – de neuitat în ‘Danaidele’ – şi Ofelia Popii – prezenţa senzaţională din ‘Faust’ – dar şi Jonathan Mills, fostul director al Festivalului Internaţional de la Edinburgh”, mai scrie Octavian Saiu, invitând publicul la o discuţie „despre magia şi paradoxurile lui Purcărete”, potrivit https://www.facebook.com/teatrelli/.
***
„Spectacolele lui Silviu Purcărete au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena, la New York. Adeptul unui teatru de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete a creat în 1995 o co-producţie a Teatrului Naţional craiovean cu Festivalurile de la Avignon, Viena şi Amsterdam, spectacolul ‘Danaidele’, inspirat din textele lui Eschil ‘Danaidele’, ‘Rugătoarele’ şi ‘Egiptenii’. Purcărete a pornit de la ideea că acest text despre nevoia de refugiu, de adăpost, de protecţie se potrivea foarte bine climatului socio-politic al anilor ’90, vălmăşagului de căutări ale unei identităţi naţionale, războaielor balcanice, între republicile fostei Iugoslavii, cu ale lor valuri de refugiaţi, precum şi tuturor transformărilor socio-politice post 1989”, scrie site-ul tvr.ro în sprezentarea spectacolului „Danaidele”.
Regizorul spunea: „Aceasta este povestea mitului naşterii poporului grec, adică al umanităţii europene. Acest mit istoriseşte nunta blestemată a fiicelor lui Danaos cu egiptenii. (…) De ce această poveste scrisă de Eschil acum mai mult de două milenii, din care s-au păstrat doar fragmente, este şi astăzi la fel de mişcătoare? Poate pentru că vorbeşte, de fapt, de lucruri care ne sunt familiare astăzi – exilul, dezrădăcinarea, teama de celălalt, identităţi şi diferenţe culturale. Şi exact aici au găsit demonii zilelor noastre un teritoriu propice jocurilor lor de pace şi război”, conform aceleiaşi surse.
Pentru spectacolul „Danaidele”, personajul colectiv şi energia sa sunt definitorii. În urmă cu 20 de ani, înainte de premiera spectacolului, regizorul le spunea celor 100 de tineri interpreţi ai fiicelor lui Danaos şi fiilor lui Aigyptos: „Dumneavoastră nu sunteţi figuranţi. Dumneavoastră sunteţi 200 de ochi. Este elementul cel mai important cu care veţi juca. Teatrul cu ochii se joacă, restul sunt mizilicuri. Cel mai important, 80% din elementul de expresie al actorului este ochiul. Chiar atunci când poartă mască. În gaura din mască străluceşte tot timpul ceva. Există o anume energie. Teatrul nu se face cu cuvinte şi cu mişcări şi cu sunete, teatrul se face cu energie”, precizează site-ul tvr.ro.
Din distribuţia spectacolului făceau parte actorii Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracaş, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, Adriana Irimescu, Andreea Pârvu, Ramona Atanasoaie, Alin Olteanu, Lucian Dolgan, Mihai Giuritan, alături de o sută de tineri actori ce alcătuiau personajele colective: Danaidele şi Egiptenii.
***
Piesa „Faust” a avut premiera la 19 septembrie 2007 la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. A obţinut numeroase premii – premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal şi premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecţia oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelenţă – Gala Premiilor UNITER 2010, conform site-ului www.tnrs.ro.
” ‘Faust’ e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral, ‘Faust’ îşi invită publicul la o experienţă puternică despre cunoaştere, credinţă, durere şi iubire. ‘Faust’-ul lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui ‘Faust’ modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial”, scrie site-ul amintit, în prezentarea spectacolului. AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Teatrelli / Facebook
sursa: AGERPRES