Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Retrospectiva evenimentelor interne 15-21 august 2020

Publicat: 21 august 2020

Depunerea de către PSD a unei moţiuni de cenzură, sesizarea de către Guvern a Curţii Constituţionale (CCR) cu un conflict juridic de natură constituţională pe tema depunerii moţiunii de cenzură în vacanţă parlamentară, sesizarea de către preşedintele României a CCR cu privire la propunerea legislativă de stabilire a datei alegerilor parlamentare, congresul de fuziune al USR cu PLUS din 15 august, viitorul congres al PSD din 22 august, protestul angajaţilor HoReCa etc, reprezintă o parte dintre principalele evenimente interne desfăşurate în intervalul 15-21 august 2020.

CORONAVIRUS
* În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.392 de cazuri noi de COVID-19, din 25.363 de teste efectuate. Alte 42 de persoane au murit din cauza infecţiei cu coronavirus, în timp ce la Terapie Intensivă sunt internaţi 497 de pacienţi. De asemenea, până la 21 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 76.355 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, se arată în raportarea Grupului de Comunicare Strategică, din 21 august 2020.

POLITIC
* La 15 august, a avut loc Congresul online de fuziune al formaţiunilor USR şi PLUS. Cele două formaţiuni au adoptat, mai întâi separat fuziunea, după care au avut o reuniune comună. Conform anunţului celor două partide, în USR au votat 76,1% pentru fuziune, în timp ce în PLUS au fost de acord 83,43%. Formaţiunea se va va numi „USR PLUS”. Până la viitorul congres, conducerea noului USR va fi asigurată de Dan Barna şi Dacian Cioloş, în calitate de copreşedinţi, iar structurile de conducere centrale şi locale vor fi reunite. „Caracterul fuziunii dintre partidul Uniunea Salvaţi România şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate este prin absorbţie a Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate de către partidul Uniunea Salvaţi România”, prevede articolul 1 al protocolului de fuziune.

* Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Orban, semnată de 205 parlamentari PSD, şi intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost citită la 20 august în Plenul Parlamentului. Nu a fost stabilită încă ziua în care moţiunea va fi dezbătută şi votată. Social democraţii au, la 21 august, o nouă şedinţă a Comitetului Executiv în care vor decide când votează moţiunea. Moţiunea de cenzură a fost depusă de PSD la 17 septembrie, social-democraţii susţinând că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.
Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în sesiune extraordinară comună, la 20 august, pentru prezentarea moţiunii de cenzură la adresa Cabinetului Orban, potrivit unei decizii semnate de preşedinţii celor două foruri legislative, Marcel Ciolacu, respectiv Robert Cazanciuc, în 19 august.

* La 21 august, Guvernul a sesizat CCR în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către Partidul Social Democrat şi cere PSD ca dezbaterea şi votul moţiunii să fie programate după pronunţarea Curţii, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, în aceeaşi zi.
Şi premierul Ludovic Orban a declarat, la 20 august, că liberalii au luat decizia de a declanşa conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. „Din punctul nostru de vedere, litera şi spiritul Constituţiei duc la o concluzie foarte clară şi anume că moţiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile parlamentare, nu în vacanţa parlamentară, sesiunile extraordinare se convoacă în vacanţa parlamentară”, a spus Orban.

* Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD s-a reunit la 21 august, pentru a lua în discuţie data votului moţiunii de cenzură şi detalii legate de congresul din 22 august 2020. „Legat de moţiune, în acest moment există negocieri cu toate grupurile parlamentare din Parlamentul României şi, marţi (25 august – n.r.), cel mai probabil vom anunţa data în care se va vota această moţiune”, a precizat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu, la finalul şedinţei.
Lucian Romaşcanu a mai afirmat, în 19 august, că la Congres vor fi 1.509 delegaţi, împărţiţi în 38 de centre teritoriale, un altul fiind la Palatul Parlamentului unde vor fi maximum 20 de delegaţi.

ALEGERI PARLAMENTARE 2020
* La 17 august, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Propunerea legislativă iniţiată de PSD şi UDMR, prevede că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor – ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare -, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor. „Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”, a argumentat, printre altele, Klaus Iohannis.

* Pentru alegerile parlamentare din acest an, până la 19 august, ora 15.00, a fost depăşită „borna” de 2.500 de înregistrări ale alegătorilor români din afara ţării pe portalul www.votstrainatate.ro dintre care 2.101 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 797 pentru votul la secţia de votare, conform unei informări a Autorităţii Electorale Permanente din aceeaşi zi. Înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a început la 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

SOCIAL
* Angajaţii din sectorul HoReCA au protestat, pe 19 august, între orele 17.00 şi 18.00, la locul de muncă faţă de felul în care Guvernul tratează combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele. Acţiunea de protest a fost iniţiată de organizaţiile patronale din industria turismului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de interdicţia autorităţilor privind deschiderea restaurantelor.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a declarat, la 18 august, că decizia Guvernului României de a prelungi extrem de mult timp decizia de închidere a restaurantelor este o măsură disproporţionată comparativ cu deciziile luate în alte ţări.

* Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut, la 18 august, mai multe propuneri în vederea limitării răspândirii infecţiei cu SARS CoV-2 în rândul elevilor, cele mai multe vizând renunţarea la birocraţia specifică începutului de an şcolar. Programul „Cornul şi laptele” ar putea fi transformat în „Masca şi dezinfectantul”, iar statul ar trebui să introducă gratuitate pentru vaccinarea antigripală a copiilor din colectivităţile şcolare, propun medicii, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

* Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a înmânat, la 18 august, ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul Vidra – Bragadiru al Centurii de Sud a Bucureştiului şi a anunţat începerea efectivă a lucrărilor pe acest tronson.

ECONOMIC
* În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,5% în luna iulie, de la 2,2% în luna iunie, conform datelor publicate, la 19 august, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat uşor până la 0,4% în luna iulie 2020, de la 0,3% în luna iunie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat până la 0,9%, de la 0,8% în luna precedentă; ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei sunt Ungaria, Polonia, Cehia şi România.

* Rata şomajului înregistrat la nivel naţional, în luna iulie, s-a situat la 3,27%, cu 0,26 puncte procentuale peste valoarea consemnată în aceeaşi lună din 2019, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), publicate la 21 august.

EDUCAŢIE
* Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat, la 20 august, că numărul de ore la clasa pregătitoare se va reduce din anul şcolar 2020-2021, urmând ca specialiştii din cadrul ministerului să prezinte aceste noi planuri-cadru şi să le pună în dezbatere publică.

AGRICULTURĂ
* Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la 18 august, că ministerul a alocat 850 de milioane lei despăgubiri pentru secetă, ceea ce asigură minimum 80% din cuantum, care va fi direcţionat în luna septembrie, urmând ca restul să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie.

SPORT
* Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul 2 mondial, a anunţat la 19 august, pe Twitter, că nu va participa la turneul de US Open din cauza riscurilor sanitare legate de pandemia de COVID-19. AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Irina Giurgiu)

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.