Primul caz de coronavirus din Germania i-a luat pe toti prin surprindere
Dr. Camilla Rothe urma sa plece la cina cand laboratorul guvernamental a sunat-o pentru a ii comunica rezultatul surprinzator al unui test pentru coronavirus: pozitiv. Era 27 ianuarie si tocmai descoperisera primul caz de COVID-19 din Germania.
Diagnosticul nu avea sens, a povestit ea pentru The New York Times . Pacientul ei, un om de afaceri dintr-o companie de piese auto din apropiere, ar fi putut fi infectat de o singura persoana: un coleg din China, venit in vizita. Iar acel coleg nu ar fi trebuit sa fie contagios.
Barbatul parea perfect sanatos, nu tusea, nu dadea semne de febra sau oboseala. A inceput sa se simta rau abia in avion, in timpul zborului inapoi spre casa. Cateva zile mai tarziu, a fost testat pozitiv pentru coronavirus.
La momentul respectiv, oamenii de stiinta credeau ca doar persoanele ce manifesta simptome pot raspandi coronavirusul. Medicii au presupus ca virusul actioneaza la fel ca „varul” sau genetic, SARS.
In caz contrar, daca virusul s-a raspandit de la purtatori aparent sanatosi catre alte persoane, care poate la randul lor nu au dezvoltat simptome, atunci rezultatele pot fi catastrofale.
30% – 60% din bolnavii de COVID-19 contracteaza virusul de la asimptomatici
Dr. Rothe si colegii ei sustin ca au fost printre primii care au avertizat lumea despre transmiterea COVID-19. Dar chiar si pe masura ce alti oameni de stiinta au prezentat dovezi in acest sens, oficialii de varf din domeniul sanatatii si-au exprimat increderea ca asimptomaticii nu reprezinta un factor de risc major.
Intarzierea provocata astfel la nivelul adoptarii unor masuri anti coronavirus adecvate s-a reflectat direct in bilantul epidemic tot mai mare.
Acum este acceptat la scara larga faptul ca oamenii aparent sanatosi pot raspandi virusul, desi „contributia” lor ramane inca incerta.
Chiar daca estimarile variaza, analize ce folosesc date din Hong Kong, Singapore si China sugereaza ca intre 30% si 60% din bolnavii de COVID-19 contracteaza virusul in situatii in care purtatorii nu prezinta simptome.
Chiar si acum, cu peste 9 milioane de cazuri in intreaga lume si un numar de decese care se apropie de 500.000, pandemia de coronavirus ramane o ghicitoare nesolutionata. Nu putem spune cu certitudine ca ceea ce a fost mai rau a trecut sau daca ne asteapta un al doilea val.
CITESTE AICI: Organele atacate de coronavirus. Oamenii de stiinta incep sa inteleaga abia acum efectele reale ale COVID-19. „Nu e un simplu virus respirator”
sursa: Orange