Dovleceii grecești sunt o mâncare de post care conține dovlecei, roșii, ceapă și mazăre. Sună bine, nu-i așa?
Rețeta este foarte simplă. Oricine o poate pregăti în casă.
Dovlecei cu mazare la cuptor: Mrsiraphol www.freepik.com
Dacă v-ați plictisit de dovlecei pane, puteți încerca această combinație de ingrediente. Cu siguranță va ieși ceva bun!
Ingrediente
Mod de preparare
Dovleceii se spală și se taie rondele, după care se lasă să se scurgă într-o sită. Dacă sunt cumpărați din comerț, neapărat se vor curăța de coajă.
Între timp, spălați boabele de mazăre și puneți-le la fiert în apă preț de 10 minute.
Decojiți și tăiați ceapa mărunt. Puneți 50 ml de ulei într-o cratiță și adăugați ceapa. Puneți și puțină apă, ca să fierbeți ceapa înăbușit.
Când s-a înmuiat, transferați ceapa călită într-un vas yena sau un alt vas care poate fi dat la cuptor. Eventual puteți folosi și o tavă.
Peste ceapă se pun feliile de dovlecei, apoi mazărea. Presărați mărarul, apoi așezați roșiile și tăiate felii. La final, presărați pătrunjelul și turnați restul de ulei.
Introduceți vasul în cuptor și lăsați-l să stea circa jumătate de oră.
Citește și Salată de dovlecei cu miere și usturoi
Această mâncare de dovlecei și mazăre se poate servi caldă, însă este bună și rece.
Deși este o rețetă de post, în zilele obișnuite se poate adăuga și puțin cașcaval ras deasupra.
Adaosul se leguminoase este întotdeauna potrivit într-o rețetă de post, deoarece aduce un aport important de proteină.
Potrivit „Self Nutrition Data”, 160 g de mazăre fiartă conține:
Citește și Ciorbă de dovlecei și vinete mâncare de sezon, de post
Mazărea este o sursă prețioasă de vitamine din grupul B și minerale. 160 g de mazăre gătită acoperă:
Principalele proprietăți ale boabelor de mazăre sunt cele laxative, diuretice și energizante.
Ajută la curățarea intestinelor și a organismului de toxine.
Mazărea poate fi benefică în următoarele afecțiuni:
Mazărea uscată trebuie evitată de persoanele care suferă de enterită, indigestie sau meteorism.
Citește și Mâncărică de dovlecei cu smântână rețetă din Ucraina
Surse articol:
1. Self Nutrition Data, Peas, green, cooked, boiled, drained, without salt: https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2521/22. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Dovlecei grecești, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 121-1223. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Mazărea, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000 p. 197
sursa: lataifas.ro