Conopida la cuptor cu lămâie este o rețetă extraordinar de simplă și rapidă! O poți prepara mai des în vremea posturilor, sau în perioadele de regim alimentar.
Dacă nu ești mare fan conopidă, cu siguranță vei reconsidera această legumă după ce o vei găti la cuptor, cu mirodenii. Vei descoperi o mâncare delicioasă ca atare, sau o garnitură excelentă pentru alte preparate.
Conopida la cuptor cu lamaie
Conopida este săracă în calorii și grăsimi, dar bogată în fibre. De aceea este indicată în curele de slăbire. Unii o folosesc ca înlocuitor dietetic pentru aluaturile cu făină sau orez.
Este o sursă bună de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C, vitamina K, acid folic și alte vitamine din complexul B.
Conține antioxidanți și fitonutrienți care protejează împotriva cancerului. Colina din conopidă este esențială pentru funcțiile cognitive (învățare, memorie).
Conopida se află în topul celor mai sănătoase legume din lume. Consumul ei ajută la întărirea oaselor, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și prevenirea altor boli cronice.
Citește și: Conopida o legumă cu beneficii extraordinare!
Datorită conținutului bogat în vitamina K, nu este indicat să consumați cantități mari de conopidă dacă luați medicamente care subțiază sângele. Pot avea loc interacțiuni periculoase.
Din cantitățile date rezultă 3 porții. Folosiți o conopidă mai mare dacă aveți mai mulți invitați la masă.
Ingrediente
• 1 căpățână de conopidă• 3-4 linguri de suc de lămâie• ½ lingură de tahini (pastă de susan)• ¼ linguriță de paprika afumată• ¼ linguriță de sare• piper, după gust
Mod de preparare
Aprindeți cuptorul la 230 de grade Celsius. Așterneți o tavă cu hârtie de copt.
Tăiați conopida în două, îndepărtați nervura centrală și desfaceți-o în buchețele mici. Spălați-le bine, apoi puneți-le într-un bol.
Stoarceți sucul de la lămâie și amestecați-l cu tahini și paprika.
Turnați sosul obținut peste buchețelele de conopidă și masați-le pentru a le acoperi bine cu sos.
Transferați bucățile de conopidă în tavă. Presărați sare și piper pe deasupra. Mai puteți adăuga și încă puțină zeamă de lămâie.
Coaceți conopida preț de 25-30 de minute. Scoateți tava ocazional pentru a amesteca sau a întoarce buchețelele pe cealaltă parte. Sunt gata când au devenit aurii și ușor maro pe margini.
Cu cât sunt mai mici bucățile, cu atât se vor coace mai repede.
Citește și: Mâncare de conopidă cu roșii rețetă cu beneficii
O porție (1/3 din rețetă) conține:
51 de calorii 2 g de grăsimi 3 g de proteine 7 g de carbohidrați 4 g de fibre 3 g de zahăr 368 mg de sodiu
Citește și: Varza, broccoli și conopida bat chimioterapia și radioterapia în cancerul cervical la femei
Surse:
1. Megan Ware, Natalie Olsen, Everything you need to know about cauliflower, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/2828442. Dreena Burton, Lemony Roasted Cauliflower, Dr. Neal Barnard’s Cookbook for Reversing Diabetes, articol publicat pe site-ul Physicians Committee: https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets/recipes/lemony-roasted-cauliflower
sursa: lataifas.ro