Salata din frunze de păpădie crude se prepară și se consumă de regulă primăvara, când frunzele sunt fragede. Este o rețetă excelentă pentru curățarea și întărirea organismului după lunile de iarnă.
Păpădia conține substanțe antibiotice, substanțe proteice, grăsimi, uleiuri volatile, calciu, vitamina C, taninuri și antioxidanți.
Frunze de papadie
Are un profil nutrițional impresionant! Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de frunze de păpădie conțin:
Vitamina K 649% din doza zilnică recomandată (DZR)Vitamina A 338% din DZRVitamina C 58% din DZRFier 39% din DZRVitamina E 23% din DZRVitamina B2 20% din DZRVitamina B6 19% din DZRVitamina B1 19% din DZRCalciu 19% din DZRMangan 15% din DZRFibre 9% din DZRProteine 5% din DZR
Frunzele de păpădie sunt bogate de asemenea în antioxidanți. Se remarcă beta-carotenul și afla-carotenul, luteina, criptoxantina și zeaxantina. Acești carotenoizi protejează împotriva cancerului oral, cancerului pulmonar și a bolilor oculare.
La nivel intern, păpădia are efecte coleretice, colagoge și tonice amare. Este diuretică, depurativă, laxativă și decongestivă.
Păpădia scade aciditatea stomacală și tonifică vasele de sânge. Drenează și stimulează secreția bilei și a ficatului.
Această plantă medicinală comestibilă este folositoare în toate bolile care au la bază o tulburare glandulară. Botaniștii din toate timpurile o recomandă în probleme de sănătate mereu actuale:
» gastrită hiperacidă» angiocolită cronică» enterocolită» constipație» diabet» obezitate (îngrășare peste măsură)» colesterol mărit» dischinezie biliară, pietre la bilă» congestia ficatului, icter, insuficiență hepatică» anorexie» convalescență» litiază renală, insuficiență renală» circulație proastă a sângelui, varice, ulcer varicos» ateroscleroză» hemoroizi, celulită» gută, reumatism» acnee, furuncule» dermatoze, eczeme
Citește și: Cura cu tulpini de PĂPĂDIE remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare
Academicianul Ovidiu Bojor spune că în salatele de primăvară este bine să se adauge frunze tinere de păpădie, lăptucă, untișor și alte verdețuri asemănătoare.
Ingrediente
• 500 g de frunze de păpădie tinere• 1-2 linguri de oțet• 2 linguri de ulei de măsline• sare și piper, după gust
Cum se prepară salata de păpădie
Spălați toate frunzele în mai multe ape, apoi înmuiați-le într-un bol cu apă și sare. După câteva minute, clătiți-le cu apă curată și lăsați-le să se scurgă câteva minute.
Unele persoane fierb 3-5 minute frunzele de păpădie înainte de a le consuma, deoarece apa clocotită le mai taie din amăreală.
Le puteți folosi întregi sau rupe cu mâinile bucăți mici. Puneți-le într-un castron. Adăugați mai întâi oțetul și amestecați bine. Presărați apoi sarea și oțetul, iar la final puneți și uleiul. Se pot adăuga și roșii, castraveți, dovlecei sau alte legume.
Salata de păpădie este gata. O puteți servi imediat sau după ce stă 30 de minute.
Frunzele de păpădie se pot folosi la sandvișuri, supe, ciorbe, tocănițe, pesto. Sau puteți prepara ceai din ele. Se folosesc 2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi, preferabil după masă.
Citește și: Ceaiul de păpădie curăță petele de pe față, pistruii și acneea
Frunzele de păpădie se recoltează primăvara, începând cu luna martie și până în iunie. Este indicat să le culegeți dintr-o zonă nepoluată, ferită de traficul rutier.
Rozeta de frunze se taie cu sapa sau se rup de la bază.
Frunzele de păpădie trebuie să fie tinere, fragede. Se culeg înainte de apariția florilor. Odată ajunse la maturitate, devin amare la gust și tari și nu mai pot fi mâncate.
După recoltare se pot păstra în pungi de plastic la frigider. Nu le spălați decât înainte de a le folosi, deoarece riscați să se ofilească. Frunzele de păpădie proaspete rezistă la frigider 2-3 zile după recoltare.
Dacă le opăriți, le puteți păstra la congelator chiar și un an de zile!
Citește și: O cură de 30 de zile cu păpădie scade glicemia și nevoia de insulină la diabetici
Tulpinile de păpădie pot cauza intoxicații dacă sunt consumate intern. Atenție așadar, când recoltați frunzele, să evitați plantele înflorite.
Intoxicația cu păpădie poate provoca greață, vărsături, diaree și dereglări ale ritmului cardiac. Într-o astfel de situație se folosesc substanțe care produc vomă, spălături stomacale și cărbune activ.
Surse bibliografice:
1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Păpădia, Plante Medicinale Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 123-1242. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Păpădia, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 1103. Nutrition and You, Dandelion Herb nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html4. Mihai Bășoiu, Salată de păpădie crudă, 205 Rețete de post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 51 5. Precision Nutrition, Dandelion: https://www.precisionnutrition.com/encyclopedia/food/dandelion
sursa: lataifas.ro