O salată pe zi poate ține multe boli departe! Pe lângă savoarea și prospețimea lor deosebite, salatele sunt bogate în nutrienți esențiali de care organismul are nevoie în fiecare zi.
Consumul de legume și verdețuri poate aduce numeroase beneficii sănătății, de la prevenirea bolilor, până la scăderea în greutate și menținerea tinereții.
Salata de legume cu avocado: Freepik www.freepik.com
Salatele înseamnă energie și vitalitate, mai ales în sezonul rece. Legumele crude și zarzavaturile sunt o sursă excelentă de fibre substanțe care ajută la:
diminuarea nivelului de colesterol LDL
controlul nivelului de zahăr din sânge
scăderea în greutate
reglarea tranzitului intestinal
prevenirea constipației
combaterea cancerului oral, mamar, esofagian și colorectal
Citește și:
4 salate simple, fără ulei, pentru detoxifierea organismului
Nutriționiștii subliniază necesitatea creșterii consumului de fructe și legume, deoarece studiile au arătat că dietele care conțin multe alimente vegetale:
reduc riscul de boli cardiovasculare
contribuie la scăderea tensiunii arteriale
previn accidentele vasculare cerebrale
țin apetitul sub control
previn bolile digestive și oculare
combat diferite tipuri de cancer
Cu cât mai variată este paleta legumelor pe care le consumăm, cu atât mai mari beneficiile. La baza oricărei salate trebuie să fie verdețurile. Acestea sunt bogate în antioxidanți și minerale. spanacul, salata verde, pătrunjelul, mărarul, frunzele de păpădie, măcrișul, ștevia.
Pentru a le face și mai sățioase, putem adăuga proteine, precum boabe de năut sau de fasole, mazăre. Iar la capitolul grăsimi, trebuie să le alegem pe cele mai bune: avocado, nuci, ulei de măsline, semințe de cânepă, semințe de dovleac, de floarea soarelui, de chia sau de in.
Avocado este un ingredient valoros pentru orice salată, deoarece ajută corpul să absoarbă mai bine antioxidanții din legume și verdețuri, îndeosebi luteina.
Citește și:
Reguli pentru prepararea unei salate de crudități din legume
Nu trebuie să uităm de mirodenii, care la rândul lor sunt bogate în compuși cu proprietăți antioxidante și antimicrobiene: cimbru, rozmarin, busuioc, oregano, usturoi, mărar, pătrunjel.
Folosiți suc de lămâie proaspăt sau oțet balsamic pentru salate. Evitați dressing-urile (sosurile) din comerț, deoarece acestea conțin grăsimi saturate, sirop de porumb bogat în fructoză și alte E-uri nocive.
Ingrediente
• 1 castravete mare• 1 ardei kapia (sau ardei gras)• 2-3 roșii mari (sau roșii cherry)• 250 g de fasole roșie• 200 g de boabe de porumb• 1 avocado• 1 lămâie• 1 legătură de pătrunjel verde• sare și piper, după gust
Preparare
Salata se prepară foarte simplu. Se curăță și se spală legumele, apoi se taie cubulețe. Peste ele se adaugă boabele de fasole și de porumb fierte, pătrunjelul tocat și avocado tăiat cubulețe mici. Se stropește cu zeamă de lămâie, se pune sare și piper și se amestecă apoi cu grijă.
Surse:
1. Lorna Kring, 9 GOOD REASONS TO EAT A SALAD A DAY, Foodal: https://foodal.com/knowledge/paleo/9-good-reasons-to-eat-a-salad-a-day/
2. Rețete Unica, Salata Hidratanta: https://retete.unica.ro/recipes/salata-hidratanta/
sursa: lataifas.ro