Numărul global al oamenilor infectați cu coronavirus depășește 25 de milioane și au fost până acum 850.000 de decese în întreaga lume. Multe țări europene asistă acum la o recrudescență a cazurilor, după ce reușiseră să controleze epidemia, în primele luni de la declanșare.
Evoluția îmbolnăvirilor îi face pe specialiști să vorbească deja despre al doilea val. Și să insiste că mai mult ca oricând, trebuie făcute eforturi pentru a preveni un adevărat dezastru.
Problema este dacă acest al doilea val vine cu statistici mai grave decât cele din primăvară. Așa se întâmplă în țări din sud-estul Europei: Albania, Muntenegru, Bulgaria și România au avut cele mai multe cazuri în august. Serbia este o excepție, cu cifre similare celor de la mijlocul lui aprilie.
Croația, Grecia și Malta cunosc și ele în ultimele săptămâni o creștere puternică a numărului de infectări, mai mare decât în primul val. Temuta revenire în forță se manifestă în mod clar în Polonia, Olanda, Spania și mai ales Franța, unde au devenit frecvente raportări zilnice de peste 5.000 de cazuri noi.
În schimb, Italia, Marea Britanie și Belgia, acele mai afectate țări din Europa, deși înregistrează din nou multe cazuri după o perioadă de relativă acalmie, au statistici care nici nu se compară cu ce se întâmpla în martie și aprilie.
Deocamdată, nu există explicații pentru asemenea evoluții neuniforme, nici răspuns la întrebarea „cât va mai dura”, ci doar un avertisment lansat de specialiști: situația poate oricând să se agraveze.
sursa: TVR