Supa de linte este o mâncare gustoasă, ieftină și foarte ușor de preparat în casă, care ne aduce o mulțime de beneficii.
Leguminoasele ar trebui să ocupe un loc mai bun în dieta noastră, deoarece sunt surse excelente de proteine și fibre și pot ține loc de carne în zilele sau perioadele de post.
Supa de linte: Freepik www.freepik.com
În linte găsim de asemenea vitamine din complexul B și minerale importante, precum magneziu, potasiu și zinc.
200 g de linte conțin circa:
230 de calorii 39 g de carbohidrați 17 g de proteine 15 g de fibre 90% din zilnică recomandată (DZR) de acid folic 49% din DZR de mangan 37% din DZR de fier 36% din DZR de fosfor 25% din DZR de cupru 22% din DZR de vitamina B1 21% din DZR de potasiu 18% din DZR de vitamina B6 18% din DZR de magneziu 17% din DZR de zinc 13% din DZR de vitamina B5 10% din DZR de vitamina B3
Pe lângă toți acești nutrienți cunoscuți, lintea mai conține și fitochimicale, substanțe care pot preveni boli cronice precum diabetul de tip 2 sau afecțiunile cardiovasculare.
Citește și: Consumul de linte reduce semnificativ riscul de cancer la femei și bărbați
Polifenolii din linte sunt la rândul lor înzestrați cu proprietăți profilactice și terapeutice notabile.
Flavanolii și procianidinele acționează ca antioxidanți puternici, care au și efecte antiinflamatoare, anticancerigene și neuroprotectoare.
Vestea bună este că lintea nu își pierde proprietățile benefice după ce este supusă preparării termice.
Ingrediente
• 1 cană de linte• 2 roșii• 2 cepe• 1 morcov• 1 rădăcină de pătrunjel• ½ dovlecel• ½ țelină• 2 căței de usturoi• 1 lingură de ulei• 1 lingură de chimen (opțional)• 1 litru de apă
Cum se prepară supa de linte
Se curăță toate legumele de coajă și se taie cubulețe mici. Se pune uleiul într-o cratiță la încins și se adaugă legumele tăiate. Nu trebuie prăjite neapărat. Adăugați puțină apă și chimenul și lăsați-le să fiarbă înăbușit sub capac.
Citește și: Lintea ajută la scăderea tensiunii arteriale
Dar dacă doriți ca supa de linte să aibă un gust mai bun, puteți căli ceapa în ulei, fără apă, după care să adăugați roșiile și restul legumelor.
Turnați peste legume 1 litru de apă și adăugați sare și cimbru, după gust. Când începe să clocotească din nou, se adaugă lintea spălată și scursă. Se lasă la fiert până când boabele de linte s-au înmuiat.
Dacă folosiți linte roșie, trebuie să știți că aceasta fierbe foarte repede.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4910, 4916, 4914, 7676′ button=’Cumpără aici’]
Când supa este gata, adăugați usturoiul zdrobit fin și închideți focul.
Dacă vreți să obțineți o supă cremoasă, introduceți blenderul și pasați ingredientele.
Surse:
1. Sharon O’Brien, Lentils: Nutrition, Benefits and How to Cook Them, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/lentils
2. Gabriela, Supa de linte, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/retete-post/supe-ciorbe/supa-linte-136993.html
sursa: lataifas.ro