Îți propunem pentru prânz sau pentru cină o salată de varză cu porumb și multe alte legume. Are o culoare foarte atractivă și este rapid de încropit.
O poți servi acasă sau o poți lua în caserolă la serviciu. Dacă o prepari înainte să pleci de acasă, numai bine legumele se vor macera mai bine și vor fi mai plăcute la gust.
Salata de varza cu porumb: Timolina www.freepik.com
După cum poți vedea, salatele îți oferă posibilitatea să combini diverse legume și să consumi astfel o varietate cât mai mare într-o singură porție.
Varza este considerată un aliment-medicament. Conține cantități bune de vitamina C, calciu și fosfor. Datorită vitaminei U și a vitaminei K, varza crudă este benefică în gastrita hiperacidă și în ulcerul gastric.
Studiile au demonstrat că acești bolnavi se vindecă în proporție foarte mare. Totodată, varza calmează arsurile retrosternale (pirozis) și are efecte bune în dispepsia hepato-biliară.
Varza roșie în mod special ajută la dezinfectarea tractului digestiv. Sucul ei are efecte laxative și poate fi utile în oxiuri și limbrici.
Consumată cu regularitate, varza poate reduce edemele. Are o acțiune pozitivă și în ascită, ciroză și litiază urinară.
Citește și: Salată de varză, dovlecei și semințe, cu efecte antiinflamatoare
Varza nu trebuie să lipsească din dieta diabeticilor, datorită efectului său hipoglicemiant. Nu în ultimul rând, consumul de varză ajută în anemie.
Ingrediente
• ¼ varză roșie• 1 ceapă roșie• 1 dovlecel sau zuchinni• 1 castravete• 4 roșii mici• 1 cană de boabe de porumb• 2 linguri de suc de lămâie sau lime• 2 linguri de pătrunjel verde tocat• 1 praf de sare
Preparare
Varza roșie se spală și se taie fideluță. Ceapa se taie solzișori. Dovlecelul și castravetele se curăță de coajă și se taie cubulețe. Roșiile se taie și ele bucăți mici.
Se pun toate aceste ingrediente într-un bol încăpător. Se adaugă boabele de porumb, pătrunjelul tocat, sucul de lămâie proaspăt stors și sarea.
Se amestecă ușor și se lasă ingredientele la marinat cel puțin 30 de minute. Salata va fi și mai gustoasă dacă stă mai mult, circa 2 ore.
Citește și: Salată de varză, țelină, morcov și ardei, pentru iarnă
Cu siguranță că poți mânca salata imediat după ce ai preparat-o, dar aromele nu vor fi la fel de bine dezvoltate și îmbinate.
Dacă vrei să transformi această salată într-o mâncare mai consistentă, care poate înlocui o masă obișnuită, poți adăuga și 1 mână de boabe de fasole roșie.
Această salată de varză și porumb are puține calorii, grăsimi și carbohidrați, dar multe fibre, vitamine și minerale.
Citește și Salată de varză roșie cu morcov și nucă
Surse:
1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Varza, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 103-1042. Physicians Comittee, Sweet Corn and Cabbage Salad: https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets/recipes/sweet-corn-and-cabbage-salad
sursa: lataifas.ro