Supa rustică de roșii este o mâncare foarte ușoară, și ca mod de preparare și ca mod de servire. Conține cantități mari de licopen, un antioxidant care a fost asociat cu numeroase beneficii.
Studiile au arătat că licopenul scade riscul bolilor de inimă și de cancer.
Supa rustica de rosii: Kamran Aydinov www.freepik.com
Roșiile fierte și produsele din roșii, precum sucul de roșii sau bulionul sunt cele mai bogate surse de licopen. Iar acesta este unul din cei mai puternici antioxidanți din categoria carotenoidelor.
Nu în mod întâmplător dieta Mediteraneană, care conține multe roșii și produse din roșii a fost corelată cu o protecție crescută împotriva bolilor cardiovasculare și canceroase.
Studiile pe americani au arătat că roșiile protejează împotriva cancerelor digestive și scad cu 50% rata de deces prin cancer la persoanele vârstnice.
La un consum de 10 sau mai multe porții de produse din roșii pe săptămână a fost observat un efect de scădere cu 35% a riscului de cancer la prostată. Acest efect a fost și mai puternic în fazele avansate sau în formele mai agresive de cancer la prostată.
Alte investigații au arătat că licopenul din sânge și din țesuturile corpului reduce și riscul cancerului de sân.
Citește și: 5 supe care te pot ajuta să slăbești
Un alt domeniu în care roșiile excelează este cel cardiovascular. Nutrienții cu rol antioxidant previn daunele proceselor oxidative și din acest motiv pot încetini progresia aterosclerozei.
Oxidarea colesterolului LDL este una din cauzele principale ale acestei boli.Din toate tipurile de carotenoide, doar licopenul a demonstrat un efect protector împotriva infarctului miocardic.
Persoanele care fumează și au niveluri mici de carotenoide în corp sunt mai predispuși la infarct. Valorile mici de licopen au fost de asemenea asociate cu un risc mai mare de deces prin boala arterială coronariană.
Ingrediente
Din cantitățile date veți obține circa 2 porții de supă.
• 4 roșii• ½ cană de orez cu bobul mic• 300 ml de apă• ½ ardei gras• ½ ceapă• 2 căței de usturoi• 1 linguriță de cimbru măcinat• ¼ linguriță de sare• ¼ linguriță de piper• 1 vârf de cuțit de chimen
Cum se prepară supa rustică de roșii
Curățați și tăiați mărunt ceapa. Căliți-o în puțin ulei într-o cratiță la foc mediu, până când se îngălbenește.
Adăugați usturoiul zdrobit, iar după 1 minut roșiile și ardeiul tocate mărunt și restul ingredientelor, cu excepția orezului.
Lăsați la fiert până când roșiile s-au înmuiat bine. Zdrobiți cu o lingură în timp ce fierb pentru a le transforma în pastă.
Adăugați orezul și acoperiți cratița. Dați focul la mic și fierbeți supa preț de 25 de minute. O puteți servi cu verdeață pe deasupra, sau cu crutoane.
Această supă rustică de roșii poate fi transformată într-o mâncare mult mai consistentă, adăugându-i leguminoase. De pildă, după ce supa a fiert complet, luați vasul de pe foc și adăugați ½ cană de linte fiartă sau boabe mici de fasole fiartă.
Citește și: Supă de roșii cu paste rețetă + beneficii
O porție din supa de roșii conține:
142 de calorii 4 g de proteine 4 g de fibre 30 g de carbohidrați 292 mg de sodiu 5 g de zahăr 1 g de grăsime
Surse:
1. Sanjiv Agarwal and Akkinappally Venketeshwer Rao, Tomato lycopene and its role in human health and chronic diseases, CMAJ. 2000 Sep 19; 163(6): 739744. PMCID: PMC80172. PMID: 11022591: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC80172/
2. Jason Wyrick, Rustic Tomato Soup, 21-Day Weight Loss Kickstart by Neal Barnard, articol publicat pe site-ul „Physicians Committee”: https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets/recipes/rustic-tomato-soup
sursa: lataifas.ro