În localitățile marcate cu galben pe harta epidemiologică, școlile caută încă soluții pentru aducerea elevilor în bănci. Cel mai simplu e pentru unitățile cu puțini copii în clase, unde se pot respecta măsurile de protecție. Dar majoritatea școlilor își vor chema elevii pe rând la școală, pentru a putea asigura distanțarea. Sunt însă școli unde lipsa echipamentelor electronice pentru învățământul online rămâne încă o problemă.
Cu aproape două mii de elevi, stabilirea scenariului de începere a cursurilor a fost o misiune dificilă pentru conducerea școlii 30 din Timișoara. Unitatea de învățământ ducea lipsă de spațiu și înainte de pandemie, așa că acum, când trebuie respectate regulile de distanțare, situația este și mai complicată. Pentru început, cursurile se vor ține exclusiv online și se fac pregătiri pentru primirea elevilor.
Sindicaliștii din învățământ spun că profesorii s-au pregătit pe cont propriu sau ajutați de școală, pentru cursurile ținute în condiții speciale.
1500 de elevi încep școala și la Colegiul Național George Coșbuc din Cluj-Napoca. Și aici conducerea instituției se pregătește de scenariul galben, deși numărul de infectări este sub 1 la 1000.
În comuna Borșa cursurile trebuie începute în sistem hibrid din cauza numărului de infectări, însă în școală nu există echipament video în fiecare clasă. Și mai mult de jumătate din elevi nu au acces la internet.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj va decide miercuri ce scenariu se va aplica pentru fiecare școală.
Părinții speră că măsurile de protecție se vor respecta.
În școlile din județul Olt, cu elevi puțini în clasă, unde există spațiu suficient, iar situația epidemiologică este bună, cursurile încep în sistem clasic.
Școlile din șapte localități din județ vor începe obligatoriu cursurile în sistem hibrid din cauza numărului de infectări. Altele însă au optat pentru scenariul galben din cauza spațiului insuficient.