Negocierile privind Brexitul, cele mai recente evoluţii din Belarus, prelungirea sancţiunilor UE în legătură cu ameninţările la adresa Ucrainei sau mutarea sesiunii Parlamentului European de la Strasbourg la Bruxelles au fost o parte dintre principalele evenimente de la nivelul instituţiilor europene din intervalul 7-11 septembrie 2020.
Comisia Europeană (CE)
* La 7 septembrie, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea legată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus, conform dpa. Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Peter Stano, a declarat că Uniunea Europeană este la curent cu informaţiile privind presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova şi ale altor lideri ai opoziţiei belaruse. „Asistăm în Belarus la o reprimare continuă a populaţiei civile de către autorităţi”, a spus Stano. „Suntem profund îngrijoraţi de reprimarea continuă şi intimidarea populaţiei prin arestări neexplicate, foarte adesea arestări arbitrare, arestări care sunt motivate politic. Acest lucru este inacceptabil”, a subliniat reprezentantul CE. Persoane neidentificate au răpit-o, la 7 septembrie, pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, a relatat site-ul local de ştiri Tut.By, citând martori oculari. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie. În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, al şaselea mandat consecutiv.
Şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat, la 7 septembrie, un apel autorităţilor din Belarus la „eliberarea imediată” a opozanţilor politici şi a reamintit că va impune sancţiuni „persoanelor responsabile” de represiunea din ţară, potrivit AFP.
* Letonul Valdis Dombrovskis a fost desemnat, la 8 septembrie, comisar pentru comerţ de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca urmare a demisiei irlandezului Phil Hogan, care a încălcat regulile de combatere a coronavirusului în ţara sa, potrivit AFP şi Reuters. „Am decis să o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (…) pentru postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerţ”, a declarat şefa executivului european într-o conferinţă de presă la Bruxelles. Atât Mairead McGuinness, cât şi Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup din legislativul comunitar.
* Comisia Europeană a adoptat, la 9 septembrie, primul său raport de analiză prospectivă strategică, cu obiectivul de a identifica provocările şi oportunităţile emergente pentru a putea ghida mai bine alegerile strategice ale Uniunii Europene. Rezultatele analizei prospective strategice vor ajuta Comisia să elaboreze politici şi o legislaţie capabile să facă faţă provocărilor viitorului. Raportul din 2020 prezintă argumentele în sprijinul utilizării analizei prospective în procesul de elaborare a politicilor UE şi introduce conceptul cuprinzător de rezilienţă a UE, conform https://ec.europa.eu/.
Consiliul Uniunii Europene
* Consiliul Uniunii Europene a decis, la 10 septembrie, să prelungească sancţiunile care vizează persoanele şi entităţile care continuă să submineze sau să ameninţe integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, pentru o perioadă suplimentară de şase luni, până la 15 martie 2021, potrivit www.consilium.eu. Măsurile restrictive existente prevăd atât restricţii de călătorie, cât şi îngheţarea activelor şi vor continua să se aplice unui număr de 175 de persoane şi 44 de entităţi. Măsurile restrictive cu privire la acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei au fost introduse pentru prima dată la 17 martie 2014.
Parlamentul European (PE)
* Comisia pentru dezvoltare regională a PE a adoptat, la 7 septembrie, un raport prin care recomandă alocarea de resurse şi măsuri suplimentare ale UE, cunoscute sub numele de REACT-UE, pentru a încuraja repararea efectelor crizelor. Instrumentul REACT-UE, propus de Comisie în primăvară, mobilizează investiţii suplimentare şi oferă o mare flexibilitate statelor membre pentru a aborda efectele imediate ale crizei. Raportul PE urmează să fie discutat în plen, notează site-ul www.europarl.europa.eu.
* Membrii Comisiei de sănătate publică din PE au adresat Comisiei Europene întrebări cu privire la eforturile de a dezvolta, de a autoriza şi de a pune la dispoziţia cetăţenilor europeni vaccinurile COVID-19 în condiţii de siguranţă. Comisia Europeană a propus, în iunie 2020, o strategie UE pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19. De asemenea, PE va organiza, la 22 septembrie, o audiere publică la Bruxelles intitulată „Cum să asiguraţi accesul la vaccinurile COVID-19 pentru cetăţenii UE: studii clinice, provocări de producţie şi distribuţie”, informează site-ul PE.
* Sesiunea plenară a Parlamentului European, programată pentru 14-17 septembrie, la Strasbourg, a fost anulată din cauza riscurilor sanitare prea ridicate legate de epidemia de coronavirus, au declarat, la 8 septembrie, surse europene agenţiei France Presse. Informaţia a fost ulterior confirmată oficial. Preşedintele PE, David Sassoli, a explicat, într-un comunicat din 9 septembrie, că „decizia adoptată ieri de autorităţile franceze de a clasifica întregul departament Bas-Rhin în zona roşie ne obligă să reconsiderăm deplasarea la Strasbourg”. David Sassoli a mai anunţat că viitoarea sesiune plenară din septembrie se va ţine la sediul din Bruxelles şi nu la cel din Strasbourg, cum se desfăşoară în mod obişnuit. Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se ţin anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles.
Brexit
* Cei 27 de ambasadori ai ţărilor UE au agreat, la 9 septembrie, poziţia Consiliul asupra draftului de buget pentru 2021, reprezentând 162,9 miliarde de euro în angajamente şi 164,8 miliarde de euro în plăţi. Acesta este primul buget anual din bugetul UE pe termen lung 2021-2027, căruia liderii UE au decis, la 21 iulie, să îi aloce 1.074 de miliarde de euro pentru următorii şapte ani, la care se vor adăuga cele 750 de miliarde de euro din cadrul Next Generation EU pentru redresarea post-coronavirus a Uniunii Europene, scrie site-ul Consiliului.
* La 10 septembrie, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii, pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, care a adus „atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană „nu va ezita” să se adreseze justiţiei, conform AFP. Declaraţia a fost făcută publică după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic, Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.
Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, a declarat, în aceeaşi zi, că a respins cererea exprimată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. „Am transmis foarte clar că nu vom retrage această legislaţie, iar el a înţeles acest lucru”, a spus Gove, conform dpa.
Principalele divergenţe UE-Regatul Unit sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în locul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale, Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, conform Reuters.
Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprindea condiţiile despărţirii. Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene.
Negociatorii UE şi ai Regatului Unit au desfăşurat mai multe runde de negocieri în aprilie, mai, iunie şi septembrie 2020. Următoarea rundă de negocieri va avea loc la 2 octombrie, conform site-ului www.consilium.europa.eu.
Agenţia Europeană de Mediu (AEM)
* În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare, potrivit unui raport publicat, la 8 septembrie, de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), pentru care actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate, scrie site-ul https://www.eea.europa.eu/ro. În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Doina Lecea, editor online: Adrian Dădârlat)
sursa: AGERPRES