”Fiul omului” (”Le fils de l’homme”) este un tablou realizat de artistul belgian Rene Magritte (1898-1967), reprezentant de seamă al suprarealismului.
Considerată cea mai cunoscută lucrare a lui Magritte, pictura „Fiul omului” a fost realizată în anul 1946, potrivit renemagritte.org. Dimensiunile sale sunt 116 cm x 89 cm.
În centrul imaginii se află un bărbat îmbrăcat într-un pardesiu, pe sub care poartă o cămaşă albă şi o cravată roşie. Pe cap are o pălărie melon. Imediat în spatele personajului se află un zid de piatră de mică înălţime, pentru ca în fundal să poată fi observată o mare întindere de apă şi cerul acoperit de nori.
Natura enigmatică a imaginii este dată de două detalii cu totul neobişnuite. Primul detaliu este evident: un fruct verde ce pare a fi un măr, din care ies patru frunze, pare că pluteşte în dreptul bărbatului, acoperindu-i aproape în întregime figura. Rămân vizibile, cu greutate, colţurile ochilor.
Al doilea detaliu bizar şi mai greu sesizabil este că mâna stângă a personajului pare a fi ataşată invers de corpul său, urma lăsată de cot pe haina bărbatului fiind aflată în faţă.
Potrivit pictorului, tabloul „Fiul omului” este un auto-portret.
Semnificaţia acestei stranii imagini a fost explicată chiar de Magritte. Mărul ascunde însuşirile esenţiale ale feţei personajului, care deşi este vizibilă, rămâne ascunsă. „Este ceva ce se întâmplă constant”, scria autorul, citat de renemagritte.org. „Tot ceea ce vedem ascunde altceva, iar noi ne dorim să vedem dincolo de ce este vizibil. (…) Acest interes poate lua forma unei trăiri destul de intense, asemănătoare unui conflict interior, ar spune unii, între vizibilul care este ascuns şi vizibilul care este prezent.”
„Fiul omului” se aseamănă cu alte două tablouri semnate de suprarealistul belgian: „Marele război” („Le grand guerre”) şi „Gustul invizibilului” („Le Gout de l’invisible”).
Mărul verde este un laitmotiv al picturilor realizate de Magritte. Această imagine i-a inspirat pe cei din faimoasa trupă britanică The Beatles să-şi intituleze casa de discuri „Apple Corps”. Acesta a fost şi motivul pentru care Steve Jobs şi-a denumit compania „Apple Computer”, potrivit forbes.com.
În prezent, tabloul „Fiul omului” se află într-o colecţie privată.
Rene Magritte s-a născut la Lessines, Belgia. A urmat cursurile Academiei Belgiene de Arte Frumoase (1916-1918). Iniţial, a fost atras de cubismul lui Metzinger. Prima sa operă suprarealistă datează din 1926 şi este intitulată „Le jockey perdu”. Prima sa expoziţie datează din 1927, fiind vernisată la Bruxelles.
Ulterior, s-a mutat la Paris, unde s-a împrietenit cu Andre Breton, implicându-se în mişcarea suprarealistă. În 1929 a expus, la Galeria Goemans din Paris, alături de Salvador Dali, Jean Arp şi Picasso. Un an mai târziu, s-a întors la Bruxelles, unde a lucrat în industria publicitară. Au urmat expoziţii personale în New York şi Londra.
Între 2016 şi 2017, la Centrul Georges Pompidou din Paris a fost organizată o vastă expoziţie dedicată operelor lui Magritte. Alte evenimente asemănătoare fuseseră organizate la Muzeul Metropolitan de Artă din New York în 1965, 1992 şi 2013.
Un muzeu dedicat exclusiv lucrărilor semnate de pictorul belgian a fost inaugurat în mai 2009, la Bruxelles, ca parte a Muzeului Regal de Arte Frumoase al Belgiei.
Printre artiştii influenţaţi de Magritte se numără John Baldessari, Ed Ruscha şi Andy Warhol. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: (c) www.renemagritte.org
sursa: AGERPRES