Elevii care participă online la cursuri se plâng că sunt greu de înțeles, obositoare și le lipsește și interacțiunea cu ceilalți colegi. Sunt noțiuni noi predate și se asimilează mai ușor dacă ar fi în clase. Există însă și un avantaj: cel puțin pe termen lung, elevii și cadrele didactice se vor obișnui cu tehnologia de ultima oră.
Așa începe o oră de Matematică în sistem hibrid la Colegiul Bănățean din Timișoara. O parte dintre elevi în clasă, alții conectați pe internet. Ora se desfășoară interactiv.
E greu, spun și elevii și profesorii. E un sistem nou, cu multe probleme. Unele pur tehnice, altele mai complexe.
Nici elevilor mai mici învățământul online nu le este la îndemână. Fie pentru că nu sunt obișnuiți cu tehnica, fie că pur și simplu le lipsește interacțiunea cu învățătorii, profesorii sau colegii.
Și totuși sistemul are și avantaje. Cel mai important este că profesorii și elevii deprind abilități noi, specifice epocii internetului și tehnologiei digitale. Mulți profesori s-au pregătit încă din vară pentru noua provocare, la seminarii și cursuri speciale.
Sistemul hibrid de învățământ se aplică în școlile aflate în scenariul galben, acolo unde numărul de infectări cu noul coronavirus din localitate, dar și lipsa spațiului în clase nu permit prezența fizică la ore a tuturor elevilor.