Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Toamna începe cu Răznitul Oilor, prilej de sărbătoare în satele din Banatul montan

Publicat: 21 septembrie 2020

Răznitul oilor este o sărbătoare străveche, respectată cu sfințenie și în vreme de pandemie. Fiecare proprietar îşi ia mioarele şi berbecii acasă. Dar nici o coborâre a oilor de la munte nu se face fără a sărbători momentul prin tăierea unei „oi sterpe” din care se face „papricaş” într-un cazan, iar din laptele gras obținut din mulsul oilor pentru ultima oară la munte şi combinat cu caş se face „Balmăj”.

Spre finalul lunii septembrie, când vremea începe să se răcească, oile ciobanilor de pe Valea Almăjului sunt coborâte din munte înspre sat, pentru iernat.

În satele munteneşti, Răznitul Oilor e prilej de sărbătoare pentru toată suflarea. Iar din bucatele alese nu lipsește „balmăjul”, un produs specific, preparat din făină de mălai și laptele gras, obținut din mulsul oilor pentru ultima oară la munte.

Și papricașul este atent realizat. Se alege oaia cea mai grasă, dar care e stearpă, se taie şi se pune la ceaun. Fiecare persoană care a avut oi la stână primește din bucatele pregătite.

Răznitul Oilor, un obicei moștenit din vremuri străvechi, a fost anul acesta unul restrâns. Pandemia a interzis horele și numărul mare de petrecăreți.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.