Răznitul oilor este o sărbătoare străveche, respectată cu sfințenie și în vreme de pandemie. Fiecare proprietar îşi ia mioarele şi berbecii acasă. Dar nici o coborâre a oilor de la munte nu se face fără a sărbători momentul prin tăierea unei „oi sterpe” din care se face „papricaş” într-un cazan, iar din laptele gras obținut din mulsul oilor pentru ultima oară la munte şi combinat cu caş se face „Balmăj”.
Spre finalul lunii septembrie, când vremea începe să se răcească, oile ciobanilor de pe Valea Almăjului sunt coborâte din munte înspre sat, pentru iernat.
În satele munteneşti, Răznitul Oilor e prilej de sărbătoare pentru toată suflarea. Iar din bucatele alese nu lipsește „balmăjul”, un produs specific, preparat din făină de mălai și laptele gras, obținut din mulsul oilor pentru ultima oară la munte.
Și papricașul este atent realizat. Se alege oaia cea mai grasă, dar care e stearpă, se taie şi se pune la ceaun. Fiecare persoană care a avut oi la stână primește din bucatele pregătite.
Răznitul Oilor, un obicei moștenit din vremuri străvechi, a fost anul acesta unul restrâns. Pandemia a interzis horele și numărul mare de petrecăreți.