Prin această colaborare se realizează o baza de date privind genomul uman în Carpaţii Orientali.
Proiectul „Parteneriat pentru cercetarea genomului uman în Ucraina şi România” (2SOFT/1.2/48) finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 este implementat în parteneriat de către Universitatea Naţională de Stat din Uzhhorod, Ucraina şi Fundaţia Universitară „Vasile Goldiş” din Arad, filiala Satu Mare, în perioada martie 2020-octombrie 2021.
Scopul proiectului constă în stabilirea unei baze active şi sustenabile de colaborare în cercetarea din domeniul biomedical în România şi Ucraina. Pe parcursul proiectului, 23 de cercetători din ambele ţări vor derula un studiu de cercetare pe un eşantion ce include 300 de probe de sânge colectate de la voluntari-persoane adulte voluntare care locuiesc de o parte şi de alta a frontierei româno-ucrainiene (judeţele Satu Mare şi Maramureş şi regiunea Zkarpattia).
Pe baza unui protocol, respectând principiile eticii în cercetarea ştiinţifică, inclusiv protejarea datelor personale, se va realiza extragerea ADN, analizarea şi apoi secvenţierea acestuia. Rezultatul concret al proiectului va consta într-o bază de date online privind genomul uman în Carpaţii Orientali, extrem de valoroasă pentru cercetătorii şi profesioniştii din domeniul medical, cu implicaţii în domeniul unor politici de cercetare şi inovare de care să poată beneficia cetăţenii din ambele ţări.
De asemenea, se vor publica trei lucrări elaborate de cercetătorii proiectului care vor contribui la o mai bună înţelegere a riscului îmbolnăvirilor genetice în regiune şi la furnizarea de instrumente de medicină personalizată în cadrul serviciilor medicale locale.
Prin intermediul activităţilor comune de training în domeniul colectării de date, al studiului genomului uman, al tehnicilor avansate de analiză a ADN-ului uman şi al bioinformaticii (ca instrument util de procesare şi interpretare a datelor), proiectul contribuie la consolidarea relaţiilor de colaborare dintre cercetătorii din cele două ţări şi la extensia acestora în domeniul studiului genomului uman şi al bioinformaticii.
„În dublă calitate, de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Stat din Uzhhorod, şi de Rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad doresc să felicit toţi partenerii implicaţi în acest proiect extrem de important pentru domeniul biomedical din România şi Ucraina. Mă bucură faptul că în această perioadă dificilă de pandemie, reuşim să implementăm un astfel de proiect de anvergură totodată menţinând calitatea la nivel înalt. Mulţumim cercetătorilor, oamenilor de ştiinţă, profesorilor şi tuturor celor implicaţi în acest proiect pentru profesionalism, dedicaţie şi implicare.” – a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.