Trecerea pieţei de capital româneşti la statutul de piaţă emergentă, adoptarea de către plenul Parlamentului a rectificării bugetare pentru anul 2020 cu amendamentul referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie, demisia Giorgianei Hosu din funcţia de procuror-şef al DIICOT şi realegerea lui Mihai Covaliu în funcţia de preşedinte al COSR sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente interne ale intervalului 21-25 septembrie 2020.
CORONAVIRUS
*25 septembrie – Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până la această dată pe teritoriul României au fost confirmate 119.683 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 96.158 de persoane au fost declarate vindecate. Numărul persoanelor cu COVID-19 internate în unităţile sanitare de profil a ajuns la 7.245. La ATI sunt internaţi 508 pacienţi. Numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în România a ajuns la 4.633. Numărul românilor din afara ţării confirmaţi cu noul coronavirus a ajuns la 6.693 şi cel al deceselor la 126.
*23 septembrie – În prespectiva alegerilor locale programate la 27 septembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că „dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care, în esenţă, se rezumă la purtarea corectă a măştii de protecţie, păstrarea distanţei, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secţiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activităţi pe care le facem în viaţa de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumpărături”. Primul om în stat a adăugat că este foarte puţin probabilă revenirea la starea de urgenţă.
POLITIC
*22 septembrie – Plenul Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară pentru anul 2020 cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie în loc de 14%, aşa cum propusese guvernul. S-au înregistrat 242 voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” şi 11 abţineri. A doua zi, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că înalţi responsabili din Comisia Europeană au avertizat că, dacă rectificarea bugetară aprobată în Parlament va intra în vigoare, României i se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, şeful statului menţionând, totodată, că ratingul de ţară va fi retrogradat. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a subliniat că România se află într-o perioadă dificilă, similară celei dinaintea crizei economice din 2010, iar o majorare a cheltuielilor ar putea arunca ţara în aer. De cealaltă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, prin votul dat în Parlament, PSD „a făcut dreptate” pentru 5 milioane de pensionari, deoarece pensiile trebuie să crească cu 40%.
*24 septembrie – Administraţia Prezidenţială a confirmat că preşedintele României, preocupat fiind de problemele cu care se confruntă zilnic bucureştenii, s-a întâlnit cu Nicuşor Dan. În cadrul discuţiilor, la care a participat şi premierul Ludovic Orban, au fost abordate soluţiile necesare remedierii urgente a acestor probleme, precum şi proiectele de dezvoltare a oraşului pe termen mediu şi lung. Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că soluţiile propuse de Nicuşor Dan sunt fezabile şi pot conduce la rezolvarea deficienţelor grave existente la nivelul Capitalei. La rândul său, Nicuşor Dan a precizat că la Cotroceni a discutat despre Bucureşti ”în linii mari”. În replică, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat despre întâlnirea dintre candidatul dreptei la primăria Capitalei şi preşedintele Klaus Iohannis, că „la Cotroceni s-a făcut un sediu de campanie”. Liderul PSD a adăugat că şeful statului timp de patru ani nu a invitat-o la discuţii pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
ECONOMIC
*21 septembrie – Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente. Momentul a fost marcat de Bursa de Valori Bucureşti printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul evenimentului „Moment istoric: România emergentă”, în care a afirmat că trecerea la statutul de piaţă emergentă reprezintă nu doar o performanţă istorică, ci şi o confirmare a potenţialului de dezvoltare de care dispune economia ţării. Prim-ministrul Ludovic Orban a participat la o recepţie organizată de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, pentru a sărbători evenimentul, pe care premierul l-a considerat un semnal de încredere către jucătorii la bursă, dar şi pentru toate companiile care vor să se listeze la bursă.
*21 septembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a participat la deplasarea test cu trenul pe conexiunea feroviară Gara de Nord – Aeroport „Henri Coandă”. Au mai participat premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Preşedintele României a declarat că amintita legătură feroviară este „absolut esenţială” şi a punctat că ţara noastră are şansa ”enormă” ca în anii următori să folosească bani europeni pentru infrastructura de transport.
*22 septembrie – Premierul Ludovic Orban, aflat la Cluj-Napoca, a participat la semnarea Contractului pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 3A2 şi 3B1, cuprinsă între Nădăşelu – Mihăeşti – Zimbor, cu o lungime de 30,06 km. Orban a fost însoţit de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
*25 septembrie – Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că persoanele care au vârsta de pensionare şi un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. El a adăugat că proiectul este unul foarte important în domeniul pensiilor, care vine „să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”.
JUSTIŢIE
*23 septembrie – Curtea Constituţională a României a respins sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, PNL şi USR privind modificările aduse Legii concurenţei, stabilind că acestea sunt constituţionale.
*24 septembrie – Curtea Constituţională a României a decis respingerea sesizării Guvernului referitoare la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
*24 septembrie – Şeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de uzurpare a funcţiei. Totodată, Ionuţ Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, a fost chemat la DNA pentru a i se prezenta acuzaţiile cu privire la încasarea nejustificată a unor sume de bani pentru sute de ore suplimentare.
*24 septembrie – Fostul poliţist Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica Asig”, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. În aceeaşi zi, Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
CULTURĂ
21 septembrie – „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost filmul câştigător al Marelui Premiu şi al Trofeului Uniunii Cineaştilor la cea de-a 48-a ediţie a Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Pelicula a mai fost recompensată cu Premiul pentru cel mai bun film al anului 2019, acordat de Asociaţia Criticilor şi Filmologilor din cadrul UCIN, precum şi cu premiile pentru interpretare feminină rol secundar, pentru imagine şi pentru montaj.
21 septembrie – Actriţa Rodica Mandache şi actorul Mircea Rusu au fost premiaţi pentru întreaga activitate în cadrul Galei Premiile UNITER pentru anul 2019 organizată, la Craiova, în Parcul „Nicolae Romanescu”. Premiul pentru întreaga activitate regie a fost acordat lui Dragoş Galgoţiu, iar premiul pentru întreaga activitate critică şi istorie teatrală a ajuns la Mya Liontescu.
SPORT
24 septembrie – Fostul scrimer, Mihai Covaliu, a fost reales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fiind singurul candidat pentru această funcţie în cadrul Adunării Generale de alegeri a COSR.
21 septembrie – Jucătoarea de tenis, Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă.
24 septembrie – CFR Cluj s-a calificat în play-off-ul Europa League la fotbal după ce a învins echipa suedeză Djurgaarden IF cu scorul de 1-0 (0-0), pe Tele2 Arena din Stockholm, în turul al treilea preliminar al competiţiei. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)
sursa: AGERPRES