Fără îndoială, borșul românesc este foarte bun și sănătos. Însă nu strică să cunoaștem și câteva rețete străine, de la vecini.
De pildă, îți propunem să încerci borșul ucrainean tradițional. Este savuros și ideal pentru început de toamnă. Rețete similare se găsesc și în bucătăria rusească.
Cum se face borsul ucrainean: Timolina www.freepik.com
Conține sfeclă roșie din belșug, varză, morcovi, cartofi, ceapă, roșii, usturoi și verdețuri. Are o culoare roșie strălucitoare și un gust dulce-acrișor.
Ucrainenii îl mănâncă în familie. Îl dreg cu smântână și îl servesc cu pâine de secară.
Borșul ucrainean poate fi preparat și cu carne de porc, de vită sau mai rar, de pui. Borșul este o mâncare atât de versatilă, încât puteți folosi ce aveți în frigider. Este satisfăcător și economic în același timp.
Sfecla conține fier și nitrați alimentari, morcovii conțin vitamina C, vitamina B, beta-caroten și potasiu, iar varza conține fibre, vitamina K și compuși antioxidanți și detoxifianți.
Ne putem lesne imagina cât de binefăcător este borșul pentru sănătate!
Citește și Borșul crud de sfeclă roșie curăță corpul, întărește și regenerează (rețetă)
Ingrediente
Mod de preparare
Puneți untul într-o cratiță încăpătoare. Adăugați ceapa, țelina și varza tocate și căliți-le până devin translucente.
Adăugați roșiile și usturoiul dat prin presă sau tocat mărunt.
Turnați apoi apa sau borșul.
Lăsați focul la tare până începe să fiarbă, apoi reduceți temperatura.
Curățați sfeclele, morcovii și cartoful de coajă. Morcovii se dau prin răzătoare. Cartofii se taie cubulețe. Jumătate din sfecle se dă pe răzătoare, iar cealaltă jumătate se taie cubulețe mici.
Puneți toate aceste legume în cratiță. Dacă vreți să mai adăugați și alte ingrediente, precum fasole verde, Adăugați-le acum.
Citește și Borș de sfeclă și linte pentru detoxifiere și imunitate
Fierbeți borșul la foc potrivit până când cartofii și sfecla s-au înmuiat.
Adăugați sare și piper, după gust. Când borșul este gata, stingeți focul. Acum se poate adăuga 1 lingură de oțet. Presărați deasupra mărarul tocat fin.
Borșul ucrainean se servește în boluri, cu o lingură de smântână (sau iaurt). Merge foarte bine cu pâine de secară (unii ung feliile de pâine cu unt și le înmoaie în borș).
Ucrainenii mai au obiceiul să muște dintr-un cățel de usturoi proaspăt în timp c e mănâncă acest borș.
Borșul rezistă la frigider circa 5 zile.
Citește și Borș de fasole cu sfeclă roșie rețetă tradițională, plină de vitamine și proteine
Surse articol:
1. Melissa Knorris, Borscht Recipe How to Make Traditional Ukrainian Borscht: https://melissaknorris.com/borscht-recipe-how-to-make-moms-traditional-ukrainian-borscht/2. Olena Osipov, Ukrainian Borscht, Ifoodreal: https://ifoodreal.com/ukrainian-borscht/
sursa: lataifas.ro