Premierul britanic Theresa May a declarat, vineri, că oferta pe care a prezentat-o cu privire la drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care vor locui în Marea Britanie după Brexit este foarte corectă şi foarte serioasă. Liderii europeni au primit cu scepticism oferta făcută joi în cadrul summitului de la Bruxelles, dar Theresa May a dat asigurări că vor fi garantate drepturi de rezidenţă pentru europenii aflaţi în Marea Britanie. Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după polonezi (916.000) şi irlandezi (322.000).
„Aseară am fost încântat să pot anunţa o ofertă foarte corectă şi foarte serioasă pentru cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta mai multe propuneri detaliate în cursul zilei de luni. Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii UE care sunt în Marea Britanie, care şi-au făcut case în Marea Britanie, că nimeni nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii împărţite. Totodată, dorim garanţii similare pentru persoanele britanice care locuiesc în statele Uniunii Europene”, a spus May.
Cetăţenii ţărilor Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie de cel puţin cinci ani vor avea drept de obţinere a rezidenţei, în contextul Brexit, a propus premierul britanic Theresa May. Acest statut ar urma să le ofere celor vizaţi acces la servicii medicale, la educaţie şi la alte servicii sociale britanice.
În momentul de faţă, nu este clar când va fi termenul-limită la care se va calcula condiţii îndeplinirii celor cinci ani în Marea Britanie.
Theresa May a explicat că propunerea va fi adoptată de Londra doar pe principiul reciprocităţii, adică prin acordarea unor drepturi similare cetăţenilor britanici aflaţi în state ale Uniunii Europene.
Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană în martie 2019.
În prezent, potrivit estimărilor, în Marea Britanie sunt aproximativ 3,2 milioane de imigranţi din state ale Uniunii Europene.
Potrivit Le Figaro, premierul britanic i-a avertizat pe cei 27 de lideri ai UE că va respinge orice competenţă a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru a tranşa litigiile referitoare la drepturile cetăţenilor Uniunii după Brexit. Numai „foarte respectabilele noastre tribunale” vor putea rezolva aceste diferende, a precizat o sursă guvernamentală britanică.