Legea turismului ar putea fi gata la 1 iulie 2017 si va fi promovata prin Hotarare de Legea turismului va fi gata la 1 iulie 2017. Tot atunci intra si tichetele de vacanta pentru ca astfel ‘ne putem misca foarte repede’, a declarat, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
De altfel, seful de la turism a subliniat ca 1 iulie 2017 este termenul limita pentru trei proiecte, respectiv voucherele de vacanta, Legea turismului si Master Planul de Investitii in Turism. Luna trecuta, ministrul Turismului a afirmat ca toate companiile de stat, indiferent ca sunt pe pierderi sau inregistreaza profit, vor acorda angajatilor tichete de vacanta in valoare de maximum sase salarii minime pe economie, in timp ce salariatii institutiilor de stat, ministerelor sau din administratia locala vor beneficia de un singur voucher in valoare de 1.450 de lei.
‘Legea turismului noi am promis ca va fi gata la 1 iulie 2017, dar trebuie sa o luam putin de la inceput, pentru ca discutam la ora actuala despre 73 de acte normative. Actele astea normative trebuie combinate ca sa ne iasa o lege. Ce inseamna lege? Nu discutam despre o chestie stufoasa – nu sunt adeptul unor legi care sa fie stufoase – trebuie sa vorbim despre o lege dinamica, pentru ca este un domeniu de activitate dinamic si, atunci, trebuie sa mergem pe definire. Avem foarte multe lucruri de definit in turism si, pe baza acestor definitii, venim si facem prin Hotarare de Guvern normele metodologice de aplicare a acestor definitii. Ca apoi, fiind un domeniu dinamic, trebuie sa apara modificari, pentru ca de fiecare data noi trebuie sa fim intr-o realitate, intr-o realitate europeana, realitate mondiala, cum vreti sa ii spuneti, si fiind facuta prin Hotarare de Guvern ne putem misca foarte repede’, a spus Dobre, la Antena 3.
Potrivit acestuia, sectorul de turism este reglementat la ora actuala de 73 de acte normative care au fost date inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
‘Noi, acum, discutam despre legi care sunt facute prin 2001, 2002, 2003. Deci, avem niste legi de dinainte de a intra in Uniunea Europeana, cu 5-6 ani inainte de a intra in UE. Discutam de legi de 14-15 ani si suntem intr-o mare eroare acum daca ne uitam la ce se intampla. Si aici vorbim si despre garantarea pachetelor de servicii turistice, vorbim si de tot ce inseamna parte de acreditare la unitatile de cazare, vorbim si despre TVA-ul pentru agentii’, a mentionat ministrul.
Seful de la Turism a subliniat ca s-au facut o serie de pasi in privinta fiscalitatii pentru atragerea de investitii.
‘Intr-adevar, am facut niste pasi vizavi de partea asta de a atrage investitori. S-au facut niste pasi pe fiscalitate si aici ne referim in mod concret la tot ce inseamna unitati de cazare si alimentatie publica, dar acum, cum am anuntat ieri (luni – n. r.) am facut un material si l-am transmis catre Ministerul Finantelor ca sa inceapa procedura pentru reducerea TVA la 9% pentru agentiile de turism. Aceasta trebuie acceptata si de Comisia Europeana si daca se introduce notiunea de travel agency in anexa 3 din directiva europeana atunci, intr-adevar, statele UE pot sa reduca TVA pana la 9% pentru ca nu exista la nivel de UE aceasta notiune’, a explicat Mircea Titus Dobre.
Pe langa Legea turismului, la 1 iulie 2017 trebuie sa se acorde voucherele de vacanta si sa fie finalizat Master Planul pentru Investitii in Turism.
‘Pentru 1 iulie 2017 avem trei puncte importante: voucherele de vacanta, Legea turismului si un lucru foarte important care nu s-a mai facut pana acum este Master Planul de Investitii in Turism. Suntem in calendar cu toate trei. La voucherele de vacanta este foarte putin de modificat, de reglementat. Ceva mai dificil este la Master Planul pentru Investitii in Turism si la Legea turismului, unde trebuie sa cadem de comun acord cu entitatile private’, a precizat ministrul.
La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, prezent in studio, a subliniat ca voucherele de vacanta reprezinta de fapt 360 de milioane de euro care vor ajunge in turismul intern.
‘Abia astept chestiunea asta cu voucherele, pentru ca asta inseamna ca fiecare salariat la stat primeste 300 de euro pe an in vouchere de vacanta pe care le consuma doar in Romania. Deci, la 1,2 – 1,3 milioane de salariati la stat inseamna 360 de milioane de euro. Practic, este vorba despre 360 de milioane de euro care este sange care va veni in venele turismului intern, pentru ca poti sa mergi la balneo, oriunde’, a aratat Burcea.