Presedintele SUA, Donald Trump, pare sa aiba probleme de tip „cognitiv”, afirma Joseph Biden, potentialul candidat al Partidului Democrat in scrutinul prezidential, criticand atitudinea liderului de la Casa Alba in cazul presupusei colaborari a Rusiei cu talibanii afgani.
„Donald Trump vorbeste despre abilitati cognitive”, a declarat Joseph Biden, pe fondul informatiilor potrivit carora echipa de campanie a actualului presedinte incearca sa se concentreze pe afectarea imaginii integritatii mentale a politicianului democrat.
Donald Trump „nu pare sa fie constient din punct de vedere cognitiv despre ce se intampla. Fie citeste ori i se prezinta rapoarte despre probleme importante si le uita sau nu crede ca este necesar sa le cunoasca”, a continuat Joe Biden, citat de site-ul Axios.com.
„Ideea ca nu a stiut sau nu i s-a spus se incadreaza la incapacitatea indeplinirii atributiilor. Sau daca i s-a spus si nu a facut nimic inseamna tot neindeplinirea atributiilor. Abia astept sa imi compar capacitatile cognitive cu cele ale contracandidatului”, a subliniat Biden.
Oficiali de rang inalt din cadrul Presedintiei SUA aveau cunostinta de la inceputul anului 2019 despre datele clasificate privind oferirea de catre Rusia a unor recompense insurgentilor talibani, afirma surse citate de agentia Associated Press. Informatiile clasificate au fost incluse in cel putin un raport destinat presedintelui Donald Trump. Consilierul prezidential pentru Siguranta Nationala din acea perioada, John Bolton, le-a spus colegilor ca l-a instiintat pe Donald Trump in martie 2019 despre aceasta situatie. Casa Alba nu a avut nicio reactie la noile dezvaluiri, dar a anuntat acum cateva zile ca presedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece datele nu erau verificate.
Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a cerut luni Comunitatii agentiilor de informatii din SUA sa ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgentilor talibani afgani, exprimand preocupare privind dezmintirile presedintelui Donald Trump. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunitatii agentiilor secrete americane, John Ratcliffe, si directorului Agentiei Centrale de Informatii (CIA), Gina Haspel. „Presedintele a negat ca a fost informat, dar Administratia SUA nu a negat existenta informatiilor. Intrebarile care apar sunt: a fost informat presedintele si, daca nu, de ce nu si de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie sa aiba cunostinta despre aceasta amenintare semnificativa asupra trupelor americane si trupelor aliatilor nostri si ce optiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la raspundere. Tacerea deranjanta a Administratiei si lipsa de actiuni pericliteaza vietile trupelor noastre si ale militarilor din tari partenere. Refuzul presedintelui de a lua atitudine contra Rusiei pericliteaza, de asemenea, vieti in regiune, in contextul in care Guvernul afgan si Statele Unite sunt implicati in negocieri de pace esentiale cu talibanii”, afirma Nancy Pelosi.
Presedintele Donald Trump a negat ca ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan. „Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepresedintele Mike Pence sau pe seful Statului Major, Mark Meadows, despre asa-numitele atacuri ale rusilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Stiri False New York Times”, a declarat Donald Trump, subliniind ca „nu a avut nimeni o atitudine mai dura fata de Rusia decat Administratia Trump”.
O unitate a agentiilor de informatii militare din Rusia le-a oferit in secret recompense insurgentilor talibani pentru a omori trupe ale coalitiei internationale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citati de cotidianul The New York Times. Administratia SUA a concluzionat in urma cu cateva luni ca o unitate a serviciilor ruse de informatii militare, implicata in tentative de asasinat si alte operatiuni secrete in Europa in scopul destabilizarii Occidentului si atacarii persoanelor acuzate de tradare, a oferit in secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanti islamisti ori elemente infractionale asociate cu acestia par sa fi colectat bani oferiti prin astfel de recompense, au declarat oficialii citati de NYT. Douazeci de americani au fost ucisi in confruntarile din Afganistan in 2019, dar nu este clar asupra caror crime exista suspiciuni privind oferirea de recompense.
Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate presedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Nationala de la Casa Alba a discutat despre aceasta problema la sfarsitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potentiale masuri, incepand cu formularea unei note de reclamatie la Moscova si a unei solicitari de oprire a acestor practici, dar si posibilitatea intensificarii sanctiunilor si aplicarii altor posibile masuri de riposta, dar Casa Alba trebuie sa autorizeze actiunile, au declarat oficialii citati.
sursa: Orange